Actuele Thema's »

China: groeiwonder op steroïden

vrijdag 14 september 2012 om 07u50

Geld pompen in de economie en hopen dat het werkt, is geen optie meer voor de Chinese leiders. Het botte pepmiddel doet meer kwaad dan goed. De Chinese economie heeft geen geld nodig, maar hervormingen.

© belga

Het Chinese groeiwonder laat van zijn pluimen. Volgens officiële cijfers is de groei in het tweede kwartaal teruggevallen tot 7,6 procent op jaarbasis, het laagste niveau in drie jaar. De onverkochte voorraden stapelen zich op, zowel bij de sportschoenenverkopers als bij de cement- en staalbedrijven.

Partijkaderleden moeten hun westerse auto’s verkopen en banketten schrappen. De groeidip is enerzijds te wijten aan de economische malaise in het Westen, die de Chinese exportmachine doet stokken. Anderzijds kreeg de bouwsector in China - vorig jaar goed voor 11 procent van het bbp - rake klappen.

Het klassieke antwoord van de Chinese partijtop op groeivertragingen zijn massale geldinjecties. Om de wereldwijde financiële crisis te ontlopen pompte China in november 2008 omgerekend 465 miljard euro in de economie, een enorm bedrag, goed voor 13 procent van het bbp. De gevolgen waren bijna erger dan de crisis zelf. De economie raakte oververhit, met oplopende inflatie, vastgoedzeepbellen en overcapaciteit als gevolg. Banken zitten sindsdien opgescheept met een berg slechte kredieten, de economie met slechte investeringen.

Het is uitkijken of de Chinese leiders deze keer aan de verleiding kunnen weerstaan om de geldkraan open te draaien. Ze hebben maar te putten uit het enorme reservoir aan spaargeld van de Chinese gezinnen. De financiële markt is onderontwikkeld en de beurzen worden geplaagd door insider trading. De Chinezen kunnen niet veel anders dan hun spaargeld toevertrouwen aan de staatsbanken, waar ze een artificieel lage rente krijgen, vastgelegd door de overheid. De staatsbanken versassen het spaargeld daarna op bevel tegen een kunstmatig lage rente naar lokale overheden, staatbedrijven en grote concerns.

Groei kan niet komen van de gezinsconsumptie, omdat de Chinezen verwoed sparen voor hun oude dag, wegens gebrek aan deftige pensioenen en publieke gezondheidszorg. Ook de kmo’s, goed voor zowat 80 procent van de jobs, kunnen de rol van groeimotor niet spelen. Zij krijgen moeilijk krediet en moeten zich wenden tot de grijze markt, waar vaak woekerrentes heersen. De lucratiefste afzetmarkten zijn dikwijls voorbehouden aan staatsbedrijven.

De Chinese leiders zijn zich bewust van het probleem. Tegen 2020 plannen ze een breed pensioenstelsel en een veilig en betaalbaar systeem van gezondheidszorgen voor alle burgers. De spaarders krijgen meer waar voor hun geld. Sinds juni mogen de banken tot 10 procent meer rente bieden boven op het gereguleerde niveau.

Minder zorgen om de oude dag en een hogere spaarrente bevrijden de consument, die meer geld overhoudt om te besteden.De deregulering van de rente is ook goed voor de kmo’s. Om hun winsten veilig te stellen, zullen de banken betere rendementen zoeken voor hun kredieten in de privésector.

Critici betwijfelen of China het staatskapitalisme echt zal afwerpen. Het systeem is gemakkelijk te bedienen en zorgde jarenlang voor dubbelcijferige groeivoeten. Als de markt het moet overnemen, is het establishment het eerste slachtoffer. Familieleden van de machthebbers controleren echter grote delen van de Chinese economie. (JVG)

Trends-nieuws in je facebook nieuwsfeed

Meer over:

 

Reacties

kenner | 15 september 2012

Mijn nieuwe titel voor dit artikel:" Elio, graaiwonder op botox..."

Ongepast?

kenner | 15 september 2012

Ik dacht dat het artikel over Belgie ging.

Ongepast?

pmr | 14 september 2012

Dat versassen van spaargeld van slecht renderende spaarboekjes naar openbare projecten of naar KMO's, de voorstellen van Onkelinx enerzijds en van minister-president Peeters aan de andere kant, lijkt op het versassen van het artificieel laag renderende spaargeld in China. Dat in dit artikel is aangehaald. En in West-Europa en USA eveneens artificieel lage rente.

Ongepast?

Corse | 14 september 2012

Het socialisme en het communisme is ontstaan en ontworpen in België: Marx en Engels schreven hier in Brussel het “communistisch manifest” in 1847. De gedenkplaat op de voorgevel van «De Zwaan » op de Grote Markt te Brussel. In 1875 werd in hetzelfde gebouw de eerste werkliedenpartij opgericht, de voorloper van de SPA. Foto’s: http://www.marx.be/NL/Nieuwsbrieven/nieuwsbrief23.htm Waar en waarom is het socialisme en het communisme ontstaan: (Brussel 1844) Friedrich Engels de vriend van Karl Marx kwam terug uit Manchester (Engeland) en was geschrokken van de enorme armoede en uitbuiting van de arbeiders. De sloppenwijken van Manchester zijn de hel op aarde, schreef Friedrich Engels in "The Condition of the Working Class in England" in 1844. De geschriften van Engels betreffende deze armoede deden Marx nadenken over een beter en socialer economisch systeem. In 1845 ging Marx zelf naar Manchester om deze enorme armoede en uitbuiting zelf te zien. Marx analyse: (Brussel het jaar 1845) Marx analyseert dit als het optreden van de staat voor het belang van private eigenaren en tegen het belang van de burgers en de armen. Arbeid is een bron van welvaart en cultuur voor de niet-werkenden, maar tevens een bron van armoede en verwaarlozing voor de arbeiders. Merkwaardig is dat Albert Einstein 104 jaar later in 1949 tot dezelfde conclusie kwam dan Marx. http://www.socialisme.be/marxisme/1949einstein.html Armoede en uitbuiting bestrijden: (Brussel 1847) In 1846 ontstond daaruit de communistische gedachte om deze armoede en uitbuiting te bestrijden. In 1847 schreef Marx en Engels samen het “communistisch manifest” in Brussel. In 1848 februari werd het gepubliceerd. http://www.marxists.org/nederlands/marx-engels/1848/manifest/manif2.htm De Kritiek op het program van Gotha, waarin Marx enkele aanwijzingen gaf over hoe volgens hem een toekomstige klassenloze maatschappij eruit zou zien. Deze kritiek (20 pagina’s) geldt als een belangrijk document in de geschiedenis van de politieke filosofie van het marxisme, socialisme en communisme. In 1848 maart werd Marx en Engels uit België verbannen voor de hulp die ze boden via het “communistisch manifest” aan de arbeidersklasse.

Ongepast?

Corse | 14 september 2012

Socialisme - Communisme: 1. Met zijn vriend Friedrich Engels bouwt Marx een systeem van "wetenschappelijk socialisme" uit. 2. Marx en Engels stellen dit systeem tegenover het eerdere utopische socialisme. 3. De overgangsperiode van kapitalisme naar communisme wordt door Marx socialisme genoemd, Socialisme als 'tussenfase'. 4. Technologische automatisering is de weg naar communisme. 5. Arbeiders hebben daarbij niets dan ketenen te verliezen, zij hebben een wereld te winnen. 6. Zolang de instincten en het eigenbelang van de mens primeren kan het communisme niet werken. 7. Marx beschreef het kapitalisme als een economisch systeem waarin het maken van winst niet langer een middel is maar een doel, hij voorspelde dat zoiets op den duur fout moest gaan, wat nu zeer duidelijk zichtbaar wordt. 8. Engels en Marx keerden terug naar Brussel in januari 1846 waar ze het ‘Communistische Correspondentie-Comité’ oprichtten. 9. Het idee was om socialistische leiders uit heel Europa te verenigen. 10. In 1847 begonnen Engels en Marx samen een pamflet te schrijven. 11. Het was gebaseerd op Engels' ‘de beginselen van communisme’. 12. Het pamflet van 12.000 woorden werd voltooid in zes weken en op zo'n manier geschreven om communisme voor een breed publiek begrijpelijk te maken. 13. Het heette het 'communistisch manifest’ en werd gepubliceerd in februari van het revolutiejaar 1848.

Ongepast?

 

Reageer

 

Whitepapers

  • Interview met Bart De Wever
  • Buitenlandse jobs verdwijnen uit België
  • Vastgoedgids 2014: alle prijzen van huizen, appartementen, villa's en gronden per gemeente
Abonneer nu