Actuele Thema's »

Arbeidskosten in België stijgen sneller dan Europees gemiddelde

maandag 17 september 2012 om 13u38

Arbeid wordt in ons land sneller duurder dan het gemiddelde in de Europese Unie. Dat blijkt uit cijfers van het statistiekbureau Eurostat.

© belga

Voor het berekenen van de arbeidskosten hanteert Eurostat twee componenten : de verloning van werknemers en de niet-loonkosten.

In het tweede kwartaal van 2012 zijn de arbeidskosten in de EU  - waarin behalve de lonen ook de sociale bijdragen en belastingen vervat liggen - gemiddeld met 1,8 procent gestegen tegenover dezelfde periode een jaar eerder. In de eurozone namen de loonkosten met gemiddeld 1,6 procent toe. In diezelfde periode werd arbeid in België 2,7 procent duurder.

De niet-loonkosten -  zoals sociale bijdragen en belastingen - namen in ons land in diezelfde periode toe met 2,8 procent. Voor de EU lag het gemiddelde 1,9 procent (verloning) en 1,4 procent (niet-loonkosten) hoger.

In Nederland stegen de volledige arbeidskosten in het tweede kwartaal met slechts 0,5 procent. De niet-loonkosten namen er wel met 2,6 procent toe. In Duitsland werd arbeid 2,5 procent duurder, in Frankrijk 2 procent.

De arbeidskosten liepen het meest op in Roemenië (+ 7,1 procent), Finland (+ 4,9 procent), Bulgarije en Letland (beide + 4,8 procent), en het minst in Ierland (+ 0,4 procent), Spanje en Nederland (beide + 0,5 procent).

Uit een eerdere studie van het Europees statistiekbureau bleek dat voor arbeid in de EU vorig jaar nergens zo veel betaald werd als in België. Werkgevers betaalden in ons land 39,30 euro per uur arbeid, terwijl het EU-gemiddelde 23,10 euro bedroeg. (BO)

Trends-nieuws in je facebook nieuwsfeed

Meer over: , ,

 

Reacties

westerschreve | 19 september 2012

Aan grote woorden en theorieen geen gebrek. Dat hadden ze ook niet tekort bij de redding van De Morgen. Alleen hadden ze eerst het geld van de SP en nog wat socialistische kassen opgesoupeerd en dan kwam het geld van Augusta goed van pas.

Ongepast?

Corse | 19 september 2012

@Rudy.Moons ........................ Het kreupele casinokapitalisme: De economische vrije markt meltdown begint. Het kapitalisme kent geen morele of ethische waarden, het wordt geregeerd door een stel rijke bandieten (de 1% elite) die enkel uit zijn op pikpocket, business is business, kassa – kassa! België is het voorbeeld van bedrijven, corporaties en financiële instellingen die geen belasting willen en wensen te betalen, met de gevolgen die we nu zien! Volgens de liberale ideologie is weinig of geen belasting betalen de enige zaligmakende manier om een goede economie te hebben, België is daar dan wel het slechtste voorbeeld van. Je kan een probleem niet oplossen met de denkwijze die het probleem veroorzaakt. Een staat zonder de grote productiemiddelen moet voldoende belastingen kunnen innen om de de 99% van de samenleving een menswaardig en democratisch bestaan te geven, een staat is geen Duty Free shop, zoniet moet de staat de grote productiemiddelen zelf in handenden nemen zodat ze zelfbedruipend wordt.

Ongepast?

Rudy.Moons | 18 september 2012

Corse: HEEL juist. Het overheidsbeslag is inderdaad zodanig hoog dat er weinig overblijft om te consumeren. En dit komt doordat onze regeringen de door u zo aanbeden richting uitgaan. Zo simpel is het.

Ongepast?

Corse | 18 september 2012

· Hoogconjunctuur is altijd een wisselwerking van goedverdienende werknemers, gepensioneerde en werklozen die daardoor goede consumerende burgers zijn, zo simpel is het, bij lage lonen valt de koopkracht weg en vangt de crisis aan. · Er is zeker geen tekort aan productie aanbot in Europa, er is enkel een tekort aan consumptie vraag, dit wordt momenteel veroorzaakt door slecht verdienende werknemers, gepensioneerden en werklozen. In Europa is momenteel een overproductie van 40% door automatisering. (machines)

Ongepast?

Corse | 18 september 2012

In de opkomende nieuwe markten (B.R.I.K.S landen) liggen de lonen van werknemers uiteraard lager, de levensstandaard, koopkracht, gezondheidszorg en het sociale zekerheidsysteem van deze mensen bevind zich nog in de beginfase van hun evolutie. Daardoor is concurreren met arbeidsintensieve producten tegen deze nieuwe markten onmogelijk en vals uiteraard, enkel met totaal automatisering van machines is dit mogelijk. Hier producten produceren en in de nieuwe markten verkopen is daardoor ridicuul uiteraard.

Ongepast?

 

Reageer

 

Whitepapers

  • Erven en schenken: de beste technieken
  • Portret van Frank Philipsen, de topman van de BBI
  • De sterkste bedrijven van Vlaams-Brabant
Abonneer nu