Actuele Thema's »

Kritiek op CSB-studie over Vlaams-Waalse transfers

vrijdag 20 augustus 2010 om 10u55

Het Aktiecomité Vlaamse Sociale Zekerheid (AK-VSZ), dat aan de hand van studies over de Vlaams-Waalse transfers pleit voor een regionalisering van de sociale zekerheid, is niet te spreken over een recent onderzoek van het Centrum voor Sociaal Beleid (CSB) over diezelfde transfers.

Waals minister-president Rudy Demotte schudt de hand van zijn Vlaamse collega Kris Peeters © belga

Volgens het CSB-rapport, opgesteld onder leiding van Bea Cantillon, zijn de Vlaams-Waalse transfers veel complexer dan ze worden voorgesteld. In 'De geografie van de sociale zekerheid in België' dalen de CSB-vorsers af naar het gemeentelijk niveau om de geldstromen in kaart te brengen. Daaruit blijkt dat het draagvlak van de sociale zekerheid in het centrum van het land ligt, meer bepaald in de Vlaamse ruit (Antwerpen-Gent-Leuven- Brussel) en Waals-Brabant.

Herman Deweerdt, cijferaar van het AK-VSZ, heeft vragen bij de manier waarmee zo'n regio wordt geconstrueerd die dé pijler van de financiering van de sociale zekerheid vormt. "Het is zeker waar dat de Vlaamse ruit een centrum van economische activiteit is en dus een zeer belangrijke basis vormt voor de financiering van de sociale zekerheid", geeft hij toe. "Maar voor de gelegenheid Brussel weglaten en er Waals-Brabant bijvoegen om dan te beweren dat het centrum van het land de rest financiert, is niet correct." Deweerdt verwijst naar het onderzoek van het AK-VSZ waaruit blijkt dat in de sociale sector jaarlijks 4,7 miljard euro van Vlaanderen naar Wallonië en Brussel vloeit.

Herman Deweerdt ergert zich ook aan een aantal onnauwkeurigheden in het onderzoek: "De uitgaven voor geneeskundige verzorging, toch ruim een derde van de uitgaven in de klassieke takken van de sociale zekerheid, komen niet in beeld." Het onderzoek maakt ook geen onderscheid tussen het type pensioenen. Ook met de kinderbijslagen is er een probleem volgens Deweerdt: "Het effect van verhoogde kinderbijslag wegens werkloosheid, dat veel sterker is in veel Waalse en Brusselse gemeenten, wordt niet in kaart gebracht."

A.M.

Trends-nieuws in je facebook nieuwsfeed

Meer over: ,

 

Reacties

EBL | 25 augustus 2010

AK-VSZ kan best wat eerlijkheid gebruiken. Vlamingen zijn niet gediend leugens. Iedereen weet dat Waals Brabant één ven de rijkste regio's van Europa is, en samen met Brussel de belangrijkste steunpilaar voor de MR. De Franstaligen beseffen dat de MR-kiezers de belangrijkste netto-belastingen en sociale bijdragen betalen in die twee regio's. Bij splitsing sociale zekerheid of personenbelasting komen zij ver over de wereldtop. De inwoners van die twee regio's beseffen dat ze zonder de inwoners uit de Vlaamse ruit zo wat rond 15 à 20% armer worden dan vandaag. Het grootste deel van de Walen zou ver onder de armoedegrens leven, wat tot gewelddadige opstanden zal leiden. Daarom is het beleid van de PS en trouwens ook van SPa zo crimineel geweest. Om het profitariaat van hun autochtone kiezers te verdoezelen waren ze grote voorstander van de invoer van arme vreemdelingen. Vlaanderen had gelukkig het Vlaams Belang als drukkingspartij. Buiten SPa en Groen zet iedere partij in Vlaanderen de vreemdelingen, en zelfs en vooral Frank Vandenbroucke, de vreemdelingen onder druk om hun profitariaat te doen stoppen. Zelfs een redelijk deel van vreemdelingen in Vlaanderen beseft dat het socialistisch profitariaat uiteindelijk tot absolute armoede zal leiden. In Brussel heeft niemand dit besef en de Walen schieten pas vandaag wakker. België was het luilekkerland maar gaat er ook ten onder. Simpel Waals Brabant is één van de rijkste regio's van Europa en dit weten de leveranciers dure producten maar al te best.

Ongepast?

latti | 23 augustus 2010

Het AK-VSZ -Herman Deweerdt- is toch wel een beetje Voka-N-VA -strekking. Steeds goed om weten van waar de studies komen. Wiens brood men eet diens woord men spreekt (Vlaamsch gezegde).

Ongepast?

Roeland Mortier | 20 augustus 2010

Moest Gepetto hier nog rondlopen kregen ze allemaal langere neuzen dan Pinocchio

Ongepast?

Miel Marie | 20 augustus 2010

Het Centrum voor Sociaal Beleid (CSB) - Bea Cantillon - is toch wel een beetje ACW-Belgicistisch. Steeds goed om weten van waar de studies komen. Als in 2006 benoemde BARONES moet onze Bea toch wel "voorzichtig" zijn.

Ongepast?

 

Reageer

 

Whitepapers

  • Erven en schenken: de beste technieken
  • Portret van Frank Philipsen, de topman van de BBI
  • De sterkste bedrijven van Vlaams-Brabant
Abonneer nu