Actuele Thema's »

Europees noodfonds van 800 miljard euro "teleurstellend"

maandag 09 april 2012 om 19u41

De Europese banken dringen aan op een aanzienlijke uitbreiding van het Europees noodfonds. Dat bedraagt nu 800 miljard euro.

© ThinkStock

De omvang van de Europese noodfondsen, meer dan 800 miljard euro, is "teleurstellend". Een "aanzienlijke uitbreiding" van het vaste noodfonds ESM is daarom nodig. Dat zegt de internationale belangenorganisatie van de banken, het Institute of International Finance (IIF).

Teleurstellend

In een brief aan de ministers van Financiën en centrale bankiers die de volgende vergadering van het Internationaal Monetair en Financieel Committee (IMFC) van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zullen bijwonen, zegt IIF-topman Charles Dallara dat de omvang van de Europese noodfondsen "teleurstellend" is.

Later deze maand moet het IMF beslissen of het meer geld vrijmaakt om landen in nood tegemoet te komen. Europa moet onder meer de middelen voor de financiële afweergordel verhogen en het gebruik van de noodmiddelen flexibeler maken.

Toewijding

"Deze acties zijn essentieel om de markten ervan te overtuigen dat de eurozone de middelen en toewijding inzet om landen in moeilijkheid te hulp te komen."

"In deze context is het teleurstellend dat de eurogroep op de laatste top in Kopenhagen beslist heeft om de nieuwe leencapaciteit op 500 miljard euro te houden. Driehonderd miljard van de 800 miljard euro van het noodfonds is immers reeds toegekend aan drie landen (Griekenland, Portugal en Ierland, nvdr)."

Voorts vindt Dallara dat de besparingsmaatregelen gebalanceerder moeten zijn. Kortweg vertaald: wat voor Griekenland geldt, moet niet van toepassing zijn voor de gezonde landen als Duitsland.

"De nadruk tot nu toe op de bezuinigingen, die tot op zekere hoogte nodig zijn voor landen met financieringsproblemen, zijn buitensporig wanneer die over de hele linie worden uitgevoerd, en hebben al tot een sterkte terugval van de binnenlandse vraag in de eurozone geleid." (Belga/EE)

Trends-nieuws in je facebook nieuwsfeed

Meer over: , ,

 

Reacties

Bassie232 | 10 april 2012

Breng de beursen terug naar hun oorsprong, het handelen in goederen/waarde papier die een reële waarde vertegenwoordigen. De simpelste methode om dit te doen is de invoer van een transactietaks waarmee je de gokkers weg krijgt. Verder moeten regeringen eens begroten op de inkomsten van VORIG jaar zodat ze normaal gezien een overschot kennen en een buffer kunnen opbouwen voor als het even slecht gaat. En schaf het budget systeem af want het maakt alles duurder dan het moet zijn, laat overheden enkel en alleen uitgeven wat noodzakelijk is en ze moeten het verantwoorden. Dit kan simpel door de budgetten te halveren en ze moeten voor enkel overschrijding de uitgaven motiveren. Wedden dat ze dan amper erover gaan? Wat we overhouden steken we eerst in een buffer en als die groot genoeg is verlagen we belastingen.

Ongepast?

Jerome | 10 april 2012

Enkel grote inflatie kan de (overheids)schuldenberg afbouwen. Of de (overheids)schulden moeten kwijtgescholden worden.

Ongepast?

wall1003 | 10 april 2012

Ben het eens met de visie dat het EMS over een veel grotere buffer dient te beschikken. Europa moet aan de speculanten een overduidelijk signaal geven:we staan klaar met een echte bazooka en wat jullie ook tegen de euro comploteren ,het zal afgestraft worden. Dus grotere buffer,mutualisering van de sovereigndebts met de daardaangekoppelde uitgifte van eurobonds. De ECB is de enige soevereine entiteit die geen dergelijke bonds uitgeeft. Door zijn triple AAA zou de ECB massaal spaargeld kunnen ophalen dat dan in de econoimiën van de zwakkere lidstaten kan ingepompt worden. Inderdaad:besparingen alléén bieden geen soelaas .Je moet de mensen ook uitizcht geven op een betere toekomst.Zoals het er in Griekenland aan toegaat ,dat is "a bridge too far". Begrijp best dat de paar lidstaten die hun zaakjes wel goed op orde gehouden hebben ,het niet leuk vinden om hun armlastige lidgenoten uit de nood te helpen.Er is evenwel geen andere uitweg.De idee van solidariteit staat gebeiteld in de basisteksten van de Unie Het ineenstorten van de euro zou een ramp van onvoorziene omvang zijn.Thinking about the unthinkable. Dus nemen die maatregelen: NU

Ongepast?

Kriskras | 10 april 2012

@Kafka, een bodemloze put kan niet worden gevuld. Zo ja zouden we in kafkaiaanse toestanden terechtkomen. :-)

Ongepast?

wil123 | 10 april 2012

En dit helpt ons nog meer de afgrond in: zie wat het ESM voor de goede landen betekent: http://www.youtube.com/watch?v=BucxvjS9GtQ

Ongepast?

 

Reageer

 

Whitepapers

  • Interview met Bart De Wever
  • Buitenlandse jobs verdwijnen uit België
  • Vastgoedgids 2014: alle prijzen van huizen, appartementen, villa's en gronden per gemeente
Abonneer nu