Actuele Thema's »

Waalse grond redt Vlaamse bedrijven

dinsdag 19 juni 2012 om 11u43

De Vlaamse grondreinigingscentra hebben vorig jaar 1,008 miljoen ton verontreinigde grond verwerkt, iets meer dan de 960.000 ton van het jaar ervoor. Opvallend is dat ze steeds meer grond verwerken uit Wallonië.

© belga

In sommige centra loopt dat percentage op tot 30 procent. Werner Annaert, algemeen directeur van de federatie van bedrijven voor milieubeheer (Febem), vindt dat logisch. “Het Waals Gewest zet de jongste jaren steeds meer in op het saneren van haar historisch passief, iets wat in Vlaanderen al langer het geval is.”

Die Waalse aanvoer compenseert gedeeltelijk de dalende aanvoer van verontreinigde grond uit Vlaanderen. “De sanering van benzinestations, traditioneel goede leveranciers van gronden voor biologische reiniging, wordt stilaan afgerond. Positief is zeker dat steeds meer steden en gemeenten hun afvalstoffen, zoals het slib uit rioolkolken, en in mindere mate veegvuil, correct laten verwerken”, zegt Annaert. “Wat ons meer zorgen baart, is dat sanering nu vaak niet meer hoeft voor gronden die vroeger wel gereinigd moesten worden. Onder het motto ‘risicobeheer’ worden die gronden bijvoorbeeld omheind. Maar daarmee verdwijnt de verontreiniging niet. We merken weinig ambitie bij de Vlaamse overheid om echt in te zetten op het reinigen van gronden.

Daardoor laten we kansen liggen, en wordt het op termijn mogelijk interessanter om vestigingen te openen in Wallonië dan in Vlaanderen.” (L.H.)

Trends-nieuws in je facebook nieuwsfeed

Meer over: , ,

 

Reacties

hellraiser | 19 juni 2012

@ Sarcast : ik hoop dat je jouw commentaar sarcastisch bedoeld :-)

Ongepast?

lauwerseddy | 19 juni 2012

Allez, delokaliseren naar Wallonië wordt de nieuwe boodschap VOKA?!

Ongepast?

tal79 | 19 juni 2012

wat een titel

Ongepast?

chris de wolf | 19 juni 2012

allemaal Belg! ;-)

Ongepast?

Sarcast | 19 juni 2012

Wel het gaat er bij die titel om dat 'Waalse' redt 'Vlaamse' mooi in de oren klinkt. Iets verder doordenken doet me inzien dat Wallonië niet zelf (genoeg?) grondreinigingscentra bezit en er dus mee naar de Vlaamse moet komen. En wat ik nog opmerk is dat die grondreinigingscentra bang zijn om zonder werk te vallen. De meeste benzinestations, nieuwkuisbedrijven, carrosserie-spuiterijen enz..zijn aangepakt. OVAM en Febem kunnen zonder verontreiniging niet overleven dus moeten ze o.a. 'gered' worden door Waalse vervuilde grond. Tja...Het doet me een beetje denken aan de vakbonden die er alle belang bij hebben dat er blijvend genoeg werklozen zijn. De uitbetaling van die werklozen financiert voor een deel de vakbondswerking. Pas op! Als de grond bij de verkoop van een huis verontreinigd is, is het normaal aan de verkoper om de dure saneringswerken te bekostigen. En subiet wordt er heel streng gecontroleerd. In Vlaanderen dan toch. Hopelijk blijvend véél verontreinigde grond uit Wallonië.

Ongepast?

 

Reageer

 

Whitepapers

  • Exclusief interview met Jef Colruyt
  • Dossier onlinebrokers
  • De sterkste bedrijven van West-Vlaanderen
  • De Antwerpse Meir is niet van iedereen
Abonneer nu