Actuele Thema's »

Vlaams geld voor imec levert 2000 nieuwe jobs op

woensdag 13 juni 2012 om 06u00

De Vlaamse regering legt 100 miljoen euro op tafel voor het Leuvense onderzoekscentrum imec. Dat geld dient als startinvestering voor een zogenaamde clean room voor siliciumschijven (wafers), die minstens 1 miljard euro zal kosten. Het project levert 500 directe en 1500 indirecte jobs op.

Ingrid Lieten © belga

“Dit is een geweldige opportuniteit voor Vlaanderen om in nano-elektronica aan de wereldtop te blijven staan. Het was ook dringend. Als we deze investering niet doen, verliezen we onze leidende positie”, zei Luc Van den hove, de CEO van imec, in Tokio. Daar neemt hij deel aan een handelsmissie onder leiding van prins Filip.

Wafers zijn dunne schijven halfgeleidermateriaal waarop computerchips worden geëtst. De courante diameter van de wafers is 300 millimeter, maar de halfgeleidersector staat aan de vooravond van de omschakeling naar wafers van 450 mm, om betere chips te produceren tegen lagere productiekosten. Die chips worden de kern van nieuwe elektronicatoepassingen en moeten ook leiden tot innovatie in een rist andere sectoren.

Cruciaal voor de ontwikkeling van die chips op wafers van 450 mm is een nieuwe clean room, een O&O-gebouw met zo weinig mogelijk vervuiling, waar de minuscule verbindingen worden geproduceerd en getest. Het nieuwe gebouw komt er op de campus van imec in Leuven en kan tot 1,5 miljard euro kosten, rekent Van den hove voor.

Overheid trekt investering

De Vlaamse regering tekent als eerste investeerder in, en maakt de komende jaren 100 miljoen euro vrij, meldde Vlaams minister voor Innovatie Ingrid Lieten. “Imec is wereldleider in het onderzoek naar nano-elektronica en dat moet zo blijven”, stelde Lieten.
Het overheidsengagement is nodig om de rest van de investeerders mee over de streep te trekken, klinkt het. Imec rekent op geld van de Europese Commissie, maar het gros moet komen van de privésector, met voorop de grote chip- en halfgeleiderproducenten. “We werken ook samen met alle grote bedrijven”, merkt Van den hove op.

Het nieuwe project is goed voor ongeveer 500 nieuwe jobs bij Imec, en 1500 indirecte banen. Imec telt momenteel bijna 2000 werknemers, en heeft al gezorgd voor zowat 3000 indirecte arbeidsplaatsen. “Wij trekken natuurlijk een heel ecosysteem naar Vlaanderen. We hebben heel wat spin-offs opgestart, een 35-tal in de loop van de voorbije 20 jaar. Dat creëert indirect veel meer tewerkstelling”, laat Van den hove weten.

Andere ordegrootte

In het begin van de jaren nul nam Imec al een gelijkaardige sprong bij de overschakeling van wafers met een diameter van 200 mm naar wafers van 300 mm.

Dit keer is de inzet nog veel groter. De investering van 1 tot 1,5 miljard euro is ruwweg vier keer de bedrijfsopbrengsten van imec in 2011. Die bedroegen 285,6 miljoen euro. Ongeveer 48 miljoen daarvan was afkomstig van een jaarlijkse structurele bijdrage van de Vlaamse regering.

Imec’s eigen inkomsten zijn voor 85,4 procent afkomstig van samenwerking met de internationale industrie, voor 7,3 procent van samenwerking met de Vlaamse industrie en slechts voor 6,7 procent van projecten van de Europese Commissie. De omzet van imec steeg vorig jaar 3,7 procent. (Be.L/B.L).

Trends-nieuws in je facebook nieuwsfeed

Meer over:

 

Reacties

lucvn | 14 juni 2012

Volledig akkoord GuruJos!! Maar Ministers hebben daar geen boodschap aan want de kiezer ziet dat niet!!! Dus maar weer eens geld pompen in het bedrijf!!! Zeg er ook bij ik zou er willen werken!!! Want de technologie is goed maar je moet het ook naar de markt (en niet-alleen Bla-Bla zoals nu) brengen

Ongepast?

amedee desiree | 14 juni 2012

Het rekensommetje is niet 100.000.000€ /2.000, dan wel 100.000.000€ /500. De overige 1500 ‘eventuele’ jobs zijn indirect , maw, onzeker en sowieso moeilijk te bepalen. Ik vraag me zo af wie er in de raad van bestuur zetelt of zal zetelen na afloop van de huidige legislatuur. Het kwakkeloos overnemen van dergelijke presentaties getuigt van bitter weinig journalistiek niveau, inzekerheid voor een magazine dat zichzelf maatschappelijk kritisch durft te noemen.

Ongepast?

dirk1966 | 14 juni 2012

Juist GuruJos, alleen komt hun kop daar niet mee in de krant.... "geef" mij 200.000€, en binnen een drie tal jaar heb ik misschien wel 15 man in dienst (als ik ze kan vinden natuurlijk... ze staan niet echt aan te schuiven aan de deur)

Ongepast?

GHU | 14 juni 2012

Eindelijk eens goed nieuws. Lage loon jobs zullen we nooit kunnen concureren, het is dit , of de 7 dagen werkweek invoeren.

Ongepast?

trendsgebruiker | 13 juni 2012

Is het gepast om te vragen of dit volgens IWT regels gebeurd is?

Ongepast?

 

Reageer

 

Whitepapers

  • Exclusief interview met Jef Colruyt
  • Dossier onlinebrokers
  • De sterkste bedrijven van West-Vlaanderen
  • De Antwerpse Meir is niet van iedereen
Abonneer nu