Actuele Thema's »

Sabam krijgt Nederlandstalige concurrentie

dinsdag 17 januari 2012 om 10u03

Met deAuteurs krijgt Sabam een concurrent voor het beheer van auteursrechten.

© belga

Begin dit jaar zijn deAuteurs van start gegaan, een nieuwe vennootschap voor het beheer van de intellectuele rechten van Nederlandstalige scenaristen, regisseurs, audiovisuele kunstenaars, theatermakers, podiumkunstenaars, illustratoren en schrijvers. Een concurrent voor Sabam dus, maar niet in muziekrechten, de kernactiviteit van Sabam.

Oprichters zijn onder meer striptekenares Judith Vanistendael, dichter-performer Koen Stassijns en de cineasten Patricia Toye en Willem Wallyn, naast directeurs van de Franse beheersvennootschappen SACD (Société des Auteurs et Compositeurs Dramatiques) en SCAM (Société Civile des Auteurs Multimédia).

“We hebben nu een twintigtal leden, maar het is de bedoeling dat de Nederlandstalige leden van SCAM en SACD naar ons komen. We rekenen erop dat een 400 à 500 de overstap maken”, zegt directeur Katrien Van der Perre. SACD claimt 4500 en SCAM 1900 Belgische leden.

“In een raad van bestuur met hoofdzakelijk Franstaligen, geven de Vlamingen het na drie vergaderingen op. Een Nederlandstalige organisatie sluit veel meer aan bij de culturele en economische realiteit. Wij gaan wel internationaal werken via SACD/SCAM en Stichting Lira en Vevam in Nederland”, zegt Van der Perre. De werkingskosten van de deAuteurs zullen rond de gebruikelijke 10 tot 12 procent liggen, zegt ze.

Sabam bezweert de regering-Di Rupo ondertussen om het auteursrechtenbeheer niet te regionaliseren. (BL)

Trends-nieuws in je facebook nieuwsfeed

Meer over:

 

Reacties

Prosper De Maeght | 18 januari 2012

SABAM is een franstalig bastion, dat is al langer geweten. Af en toe geven ze eens een postje aan een vlaming, zoals Johan Verminnen, en dan denken ze dat de kous daarmee af is, en dat ze blijven kunnen potverteren op de kap van de vlaamse auteurs. Het is de Vlaamse regering die een belangrijke rol zou moeten spelen bij de regionalisering van de auteursrechten en de respectievelijke organisaties. Het initiatief van deAuteurs is goed, maar veel te eng. Een gemiste kans.

Ongepast?

no stress | 17 januari 2012

Nog een nieuwe wettelijke maffiabende erbij !!

Ongepast?

JorisRaymond | 17 januari 2012

Het voordeel is er niet tenzij dat je nu Franstaligen ziet genieten van bestuursvergoedingen en weddes ( althans volgens het artikel is het bestuur in meerderheid Franstalig, want dat weet ik dus niet en moet de journalist geloven) en dat het dan in de toekomst zal gaan naar volk van "eigen bodem" die evenveel zullen genieten. De vraag zal zijn of het bestuur daar dan evenveel zal kosten als dat van Sabam. Indien " Ja" moet je de overstap niet maken. Indien dit goedkoper is, zeker wel. Wij willen nu goed bestuur, 't zij of het Nederlandstalig of Franstalig is, met transparante rekeningen en geen profitariaat.

Ongepast?

honoreke | 17 januari 2012

De zwaarste kritiek op Sabam was toch dat er te veel naar het management gaat en dat globaal de organisatie financieel te zwaar weegt in verhouding tot wat ze presteert. En nu gaat de nieuwe vereniging verder op hetzelfde elan, t.t.z. even hoge kosten. Wat brengt dat dan op als voordeel ?

Ongepast?

 

Reageer

 

Whitepapers

  • Erven en schenken: de beste technieken
  • Portret van Frank Philipsen, de topman van de BBI
  • De sterkste bedrijven van Vlaams-Brabant
Abonneer nu