Actuele Thema's »

Recordaantal faillissementen in 2012

maandag 17 december 2012 om 13u22

Op vrijdag 14 december 2012 werd het 10.550ste faillissement van het jaar uitgesproken. © Belga

Nooit eerder zijn in ons land zoveel bedrijven failliet gegaan. Op vrijdag 14 december werd het 10.550ste faillissement van het jaar uitgesproken. "Tegen het jaareinde kijken we in België aan tegen 11.000 bedrijven in bankroet", aldus handelsinformatiekantoor Graydon. Ook voor 2013 wordt een nieuw record verwacht.

Ook 2011 was een recordjaar. Toen gingen in totaal 10.528 bedrijven in faling. Half december is dat record dus reeds gebroken. Ook voor volgend jaar is pessimisme troef. Vorige week verwachtte Eric Van den Broele van Gradyon op basis van de economische modellen van het handelsinformatiekantoor een faillissementscijfer van 12.000 tot 12.500 voor 2013.

Maar de economische crisis heeft geen exclusiviteit wat betreft de redenen voor de vele falingen. "De overgrote meerderheid van de ondernemingen die nu over de kop gaan, vertoonden reeds voor de crisis van 2008 structurele moeilijkheden", luidt het.

Graydon wijst ook op andere oorzaken zoals bijvoorbeeld "een steeds aanwezige structurele onderlaag van faillissementen" en "een hausse sinds midden 2007 als gevolg van de oprichting van vele jonge ondernemingen van belabberde kwaliteit", luidt het. "Ook nu nog kennen we een bijzonder hoog aantal oprichtingen met gelijkaardige kenmerken."

Ook neemt Graydon vanaf het tweede kwartaal van dit jaar een "fundamentele verslechtering" waar van de "betaalmoraal" tussen bedrijven onderling. Eerder dit jaar zei Graydon dat ruim één op de vier faillissementen wordt veroorzaakt door late betalers en wanbetalers. (Belga/INM)

Trends-nieuws in je facebook nieuwsfeed

Meer over:

 

Reacties

Peter Swynen | 18 december 2012

De politiekers zijn met hun indoctrinatie naar het breed publiek met de slogan dat "Managers=Maffia" blijkbaar er uitstekend in geslaagd. Dit laat toe om het echte Belgisch en Europees probleem, de overheidskosten en de persoonlijke verrijking van politiekers en ambtenaren weg te moffelen. Het debat is niet meer links tegen rechts, maar wel werkgevers en werknemers tegen deze politieke klasse.

Ongepast?

frank doom | 17 december 2012

10.550 faillissementen. is Arco door ook bij gerekend? Of wordt deze faling nog een paar jaar uitgesteld? "Managers = maffia !!" Naast het bord staan ACV-vlaggen. Zou het bord éérst of de vlaggen eerst geplaatst zijn?

Ongepast?

frans billen | 17 december 2012

Nog een vijftal jaren op de tanden bijten, dan is de looonhandicap lichtjes teruggevallen ! Courage !!

Ongepast?

johan de groote | 17 december 2012

Aan het aantal reacties te zien is het duidelijk dat 'solidariteit' niet voor iedereen geldt. 12000 falingen met minstens 3 werkkrachten = 36000 werklozen. De kleine ondernemer moet niet op solidariteit rekenen.

Ongepast?

Pierre Vaneylen | 17 december 2012

Beste Paul Vanmaldegem, U bent wel een optimist. Wacht al 16 jaar op uitspraak, heeft me intussentijd al meer dan 10.000€ (nb tien duizend euro) gekost aan advokaat en expertisekosten gekost (ziijn tenminste expert als ze hun rekeningen maken.). Wordt méér dan tijd dat de oneerlijke concurrentie van de "elite " aangepakt worden . Dit zijn oa bruggepensioneeerden ,jong gepensioneerde mijnwerkers, militairen, onderwijzers met tbs (= tbc voor de ECHTE Zelfstandige) Kortom de zwarte economie tiert weelderig in Limburg , het verzuipt er zelfs van. Komen er nu nog de ex_Ford-abeiders en co bovenop. Vele Zelfstandigen dromen zelfs van dit inkomen , waarvoor NIKS moet gedaan worden.

Ongepast?

 

Reageer

 

Whitepapers

  • Exclusief interview met Jef Colruyt
  • Dossier onlinebrokers
  • De sterkste bedrijven van West-Vlaanderen
  • De Antwerpse Meir is niet van iedereen
Abonneer nu