Actuele Thema's »

Planbureau pessimistisch over Belgische economie

vrijdag 14 september 2012 om 13u16

Het Federaal Planbureau houdt voor ons land dit jaar rekening met een lichte krimp van 0,1 procent. Dat wijst op pessimisme rekening houdend met een eerdere prognose.

© belga

Het komt er op neer dat het relatief optimisme plaats heeft geruimd voor toenemend pessimisme. In juni ging het Planbureau nog uit van toename van het bbp met 0,5 procent dit jaar, en een toename van het bbp met 1,3 procent in 2013. Bij de recente prognose is dat respectievelijk - 0,1 procent en + 0,7 procent.

Het Planbureau wijt de pessimistische cijfers aan "de economische groei in de eurozone, die sinds het tweede kwartaal van 2011 aangetast wordt door de wereldwijde groeivertraging en - vooral - door de schuldencrisis".

"Pas in de loop van 2013 zou de economische activiteit in de eurozone als geheel licht aantrekken, in navolging van de  internationale conjunctuur en voor zover de eurocrisis geen  uitbreiding neemt", voorspelt het Planbureau.

Volgens de prognoses van het Planbureau zal de inflatie in ons land dit jaar stijgen tot 2,9 procent, en dalen tot 1,8 procent in 2013. De gezondheidsindex, die onder meer gebruikt wordt bij de berekening van de indexering van lonen, sociale uitkeringen en huurprijzen, zou in 2012 gemiddeld 2,7 procent en in 2013 1,9 procent bedragen.

Eveneens sombere vooruitzichten voor de werkloosheid in ons land. Het Planbureau verwacht dat er dit jaar 9.100 werklozen zullen bijkomen, en volgend jaar zelfs 24.000. Dat zou de werkloosheidsgraad doen stijgen van 7,2 procent in 2011 tot 7,4  procent van de beroepsbevolking in 2013. (Belga/BO)

Trends-nieuws in je facebook nieuwsfeed

Meer over: ,

 

Reacties

tiberius | 17 september 2012

@hellraiser : volledig met u akkoord ivm uw standpunt over gemengde economie, niet enkel om "putten " te vullen die de privé niet invult doch ook omdat bepaalde sectoren te belangrijk zijn voor een economie of voor een land om deze zomaar 100% aan de privé over te laten.

Ongepast?

hellraiser | 17 september 2012

@Recht voor de raap : daarom zal ik in 2014 NVA stemmen, in oktober waarschijnlijk nog VB omdat wij hier ook steeds meer last krijgen van die moslimextremisten.

Ongepast?

Corse | 16 september 2012

Hard labeur en evolutie: · Hard labeur is verdwenen door automatisering en verbetering van de werkomstandigheden. · Arbeidsduurverkorting is de vrucht van technologische automatisering uiteraard. · Deze verbetering moet alsook tenvoordele van de totale samenleving worden gezien, verhuizen (delokaliseren) van bedrijven is momenteel pure afbraak en verarming van de huidige westerse samenleving. · Een systeem waarbij de totale samenleving menswaardig kan leven en oud worden moet “kunnen” gebruik maken van alle vruchten die het zelf produceerde. · Het einddoel van onze technologische automatisering door machines is dat de mens verlost wordt van hard labeur door arbeidsduurverkorting, minder jaren moet werken en meer van het leven kan genieten. · Indien slechts enkel de eigenaars van deze machines en automatisering kunnen profiteren, dan had deze automatisering voor de grote meerderheid van de samenleving geen zin en wordt de klok teruggedraaid en worden we terug naar de Middeleeuwen gekatapulteerd. · Duurzame ontwikkeling veronderstelt eveneens dat de winsten en vruchten van privaat bedrijven evenwichtig gedeeld worden tussen aandeelhouders (eigenaars) en werknemers. Per slot van rekening dragen ze samen bij tot het succes van de ondernemingen, de enen met kapitaal, de anderen met hun arbeid. Maatschappelijk ondernemen moet mogelijk zijn, vermits de technologische automatisering door machines nu ver genoeg gevorderd is en vruchten hiervan kunnen verdeeld worden over de totale samenleving Het individu groeit immers naar een steeds omvattender zienswijze: Het individu groeit immers naar een steeds omvattender zienswijze waardoor ook z’n medemens wordt gezien als een gelijkwaardig individu en niet als een vijand, slaaf of onderdaan, als deze basiskennis ontbreekt, dan zal de symbiose tussen meerdere individu’s niet gezien worden en is het ieder voor zich, het zogenoemde doorgeschoten individualisme en marktfundamentalisme, economie is een middel en geen doel op zich. Meer doen met minder energie en materiaal is de nieuwe economische en ecologische uitdaging. De geautomatiseerde economie moet niet heropleven, ze moet gewoon ter plaatse blijven en niet globaliseren, zo simpel is het, globalisering is delokalisering wat armoede veroorzaakt. Globalisering is een enorme maatschappelijke leugen en laat westerse landen verarmen

Ongepast?

Corse | 16 september 2012

· Hoogconjunctuur is altijd een wisselwerking van goedverdienende werknemers, gepensioneerde en werklozen die daardoor goede consumerende burgers zijn, zo simpel is het, bij lage lonen valt de koopkracht weg en vangt de crisis aan. · Er is zeker geen tekort aan productie aanbot, er is enkel een tekort aan consumptie vraag, dit wordt veroorzaakt door slecht verdienende werknemers, gepensioneerden en werklozen.

Ongepast?

Recht voor de raap | 16 september 2012

Verbetering Delokalisatie ipv dekolonisatie.

Ongepast?

 

Reageer

 

Whitepapers

  • Erven en schenken: de beste technieken
  • Portret van Frank Philipsen, de topman van de BBI
  • De sterkste bedrijven van Vlaams-Brabant
Abonneer nu