Actuele Thema's »

Ping An eist vergoeding van België voor Fortis-debacle

maandag 24 september 2012 om 15u36

Ping An © reuters

Ping An, de tweede grootste verzekeraar van China, start een procedure op tegen ons land om de geleden verliezen door de ontmanteling van Fortis gedeeltelijk te recupereren. Dat bericht de Financial Times maandag.

Het is overigens de eerste keer dat een Chinese onderneming een internationale arbitrageclaim indient bij het International Centre for Settlement of Investment Disputes, dat onder de bevoegdheid van de Wereldbank valt.

De Chinese verzekeraar stapte in 2007 mee in het internationale avontuur van Fortis, het jaar waarin 24 miljard euro moest worden gezocht voor de overname van ABN AMRO.

Als gevolg van die expansiedrang implodeerde Fortis en moest Ping An het grootste deel van zijn investeringen afschrijven nadat de Belgisch-Nederlandse groep uiteindelijk ontmanteld en genationaliseerd werd. Ping An stemde in februari 2009 als grootste aandeelhouder van Fortis ( bijna 5 procent) tegen de verkoop van Fortis-onderdelen.

Volgens de Britse zakenkrant komt de claim er als gevolg van mislukte onderhandelingen tussen de Chinese verzekeraar en de Belgische overheid. Bij de Belgische overheid zou naar verluidt niemand op de hoogte zijn van de claim, waardoor tot nader order niemand bereid is te reageren. (FT/BO)

Trends-nieuws in je facebook nieuwsfeed

Meer over: ,

 

Reacties

RvE | 25 september 2012

En ik die dacht dat de ACW/Dexia-CD&V-ers alles hadden opgelost.

Ongepast?

nultolerantie.wordpress.com | 25 september 2012

@beurscrash Inderdaad, de CBFA en NBB zitten vol met CD&V, O-VLD, SP-A, PS, cDH, MR vertegenwoordigers die spijtig genoeg geen kaas gegeten hebben van financieel toezicht op de banken. Zij hadden het moeten zien aankomen en ingrijpen want daarvoor betalen we ze. En toen dat niet gebeurde had de top moeten ontslagen worden en voor de rechtbank gebracht wegens schuldig verzuim. Maar zoals de Fortis affaire (en daarna Dexia) bewezen heeft, volstaat het in Belgie om de juiste politieke connecties te hebben om vrijuit te gaan. Durf geen kilometer per uur te hard te rijden want ze dagvaarden je voor de politierechtbank, vergok een paar miljard belastinggeld en je kan rustig van je oude dag genieten.

Ongepast?

peteal | 25 september 2012

Dit nieuws komt nu duidelijk op een zeer slecht moment - dergelijk slecht nieuws nu net voor de gemeenteraadsverkiezingen dat is uitgesloten zeker voor CD&V - dus ze doen of hun neus bloedt ! Hoe zal BURGEMEESTER Leterme hierop reageren ? En onze Didier ? Luc Coene zal uitaard NIET reageren want die heeft sedert zijn laatste " uitschuiver" spreekverbod gekregen van Vanarco en Di Pipo .....

Ongepast?

Pros | 24 september 2012

Ping An heeft groot gelijk, niet de bestuurders van Fortis moeten er voor opdraaien, er was nog een andere uitweg: kapitaalsverhoging en eventueel verkopen aan Ping An ipv aan BNP. Dat komt er van als mensen met zoveel "bestuurservaring" zich inlaten met zaken waar ze geen kaas van gegeten hebben. Dit gemis aan "bestuurservaring" wordt toch dagelijks voor de voeten van NVA gegooid.

Ongepast?

jeandecl | 24 september 2012

Sorry, maar met 5 % heb je niets te koeken, investeren is een risico, het Fortis bestuur moeten ze aanvallen, maar die hebben niet de centen, dus dan maar de Belgische Staat, zeer kleintjes

Ongepast?

 

Reageer

 

Whitepapers

  • Erven en schenken: de beste technieken
  • Portret van Frank Philipsen, de topman van de BBI
  • De sterkste bedrijven van Vlaams-Brabant
Abonneer nu