Actuele Thema's »

Omega Pharma verdwijnt uit Bel20 na geslaagd bod Marc Coucke

dinsdag 27 december 2011 om 11u54

Het bod van Couckinvest, de holding van Marc Coucke, op Omega Pharma is geslaagd. Daarmee komt na ruim 13 jaar een eind aan het beursavontuur van de verdeler van voorschriftvrije apotheekproducten.

© belga

Couckinvest bezit nu samen met Omega Pharma 91,32 procent van alle uitstaande aandelen, zo meldt het bedrijf uit Nazareth dinsdag. Het aandeel verdwijnt vanaf donderdag uit de Bel20, meldt Euronext. Pas in maart, bij de volgende herziening van de sterindex, zal een vervanger de plaats van Omega Pharma innemen.

Begin september raakte bekend dat Coucke Omega Pharma van de beurs wou halen. Daarvoor moesten Coucke en Omega Pharma wel minimum 90 procent van de aandelen verwerven. Het bod wordt nu verplicht heropend tot en met 6 januari 2012. De biedprijs blijft 36 euro per aandeel.

Met de 46-jarige Coucke verdwijnt de meest kleurrijke figuur van de Brusselse beursvloer en een rolmodel voor heel wat jonge, ambitieuze zakenlui die hem benijden en bewonderen of minstens bewonderd hebben om zijn commerciële successen.

Dat de mediagenieke en toch ook mediageile Coucke al van voor de beursgang in 1998 de aandacht van de belegger naar Omega Pharma zoog, is niet verwonderlijk. Coucke schopte het immers van verkoper van shampoo in bulk tot rijke eigenaar van een stevige multinational. De Vlaamse versie van the American dream, zeg maar. De medaille had ook een keerzijde. Na de spectaculaire groei in de eerste jaren na de beursgang, maakte de koers steeds vaker vreemde capriolen, vaak na haperende of ronduit slechte communicatie en tegenvallende groeicijfers.

Maar na het geslaagde bod kan Coucke zonder pottenkijkers zijn imperium hertimmeren en herfinancieren met de steun van het solide investeringsfonds Waterland. (Be.L.)

Trends-nieuws in je facebook nieuwsfeed

Meer over: , ,

 

Reacties

Miel Marie | 28 december 2011

@Bert Albers. Je zal wel gedeeltelijk gelijk hebben, maar als OME de vorige baas van het CBFA Duplat in zijn bestuur opnam, lijkt me dit ook niet zo gezond, maar wel opportuun ( om later één en ander beter te kunnen manipuleren?) En inderdaad, als de "grote mannen" bij OME een heel groot pak van hun aandelen verkochten op de topkoers (boven 60 EUR, najaar 2007) leek dit ook geen goed, betrouwbaar teken, en zelfs een teken van voorkennis voor een rap-naderend-onheil. En ja, sedert dit najaar 2007 zakte de koers naar een 30 euro en bleef het daar. Is er onderzoek gebeurd naar "die aandelenverkoop just-in-time" van Coucke himself en dichtste medestanders? Hoeveel mensen die OME-aandelen kochten boven de 40, of 50 of 60, hebben geld verloren, denk je? Ik wil ze geen eten geven. Coucke moet niet voorgesteld worden als een engeltje, hé. Maar als ondernemer word je niet geacht een engeltje te zijn. En ja, Coucke mag geprezen worden voor de uitbouw van zijn zaak.

Ongepast?

bert alberts | 27 december 2011

Begrijpelijk dat het bedrijf van de beurs verdwijnt , als men weet dat allerlei manipulaties zoals shorten etc. mogelijk zijn , aandelen kan verkopen die men NIET bezit etc. zodat koersbewegingen ontstaan die onkontroleerbaar zijn en zeker NIET in verhouding staan tot de werkelijke waarde van een bedrijf . Daarnaast heeft men hier in belgie een FSMA ( Nationale Bank) en voorheen CBFA die overgepolitiseerd en incompetent zijn - zie maar naar de quasi ondergang van de banken - die blijkbaar NIET in staat zijn hun taak naar behoren uit te voeren - dan heeft Mr. Coucke meer dan gelijk om terug naar de essentie van het ernstig ondernemen te gaan .

Ongepast?

 

Reageer

 

Whitepapers

  • Interview met Bart De Wever
  • Buitenlandse jobs verdwijnen uit België
  • Vastgoedgids 2014: alle prijzen van huizen, appartementen, villa's en gronden per gemeente
Abonneer nu