Actuele Thema's »

Graydon telde al 6.764 faillissementen dit jaar

maandag 03 september 2012 om 12u05

Deze zomer gingen 1.197 bedrijven failliet, een record.

© Thinkstock

In augustus alleen al ging bijna een derde meer bedrijven over de kop dan augustus vorig jaar. Dat blijkt uit gegevens van handelsinformatiekantoor Graydon Belgium.

De eerste acht maanden van het jaar vielen al 6.764 faillissementen: 4,97 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. De stijging is bijna volledig gesitueerd binnen Vlaanderen, waar op acht maanden 3.356 faillissementen vielen: 9,6 procent meer dan een jaar geleden.

Vijfde meer jobs verloren

Als gevolg van faillissementen gingen van januari tot en met augustus 13.508 banen verloren. Dat 18 procent, of bijna een vijfde, meer dan in dezelfde periode het jaar ervoor.

Het meeste aantal banen op de tocht situeert zich logischerwijze in Vlaanderen, waar 6.592 jobs geschrapt werden (+27 procent). In Wallonië is de stijging van het aantal ontslagen beperkter (4.725, of +21 procent), terwijl terwijl er in Brussel zelfs een daling was (2.388, -7 procent). 

Geen beterschap

Vooral in de horeca (+8,62 procent), de groothandel (+7,5 procent) en de bouw (+6,42 procent) gingen meer bedrijven bankroet. In de kleinhandel luwt de faillissementenstorm.

Vooral bij KMO's stijgt het aantal falingen. Maar in juli gingen toch ook twee bedrijven over de kop met meer dan 100 werknemers, namelijk JLF uit Oudenaarde en Toodo Food uit Gent. Dat brengt het aantal faillissementen van bedrijven met meer dan 100 werknemers voor 2012 al op negen, of twee meer op jaarbasis. Het zwaarste augustusfaillissement was bij D.T.L.G. uit Herstal, met 90 personeelsmedewerkers

Ook in het najaar verwacht Graydon geen beterschap, maar nog steeds een "piekend faillissementenniveau". (Belga/KVDA)

Trends-nieuws in je facebook nieuwsfeed

Meer over: ,

 

Reacties

Verzoeker | 4 september 2012

Hellraiser: Daar gaat het hem om zeer correct , maar hou er rekening mee dat ze het geld liever in eigen zak steken, om volgens hen onze schulden af te lossen . Of een andere prioriteit de voorkeur tegeven.

Ongepast?

ginibig | 4 september 2012

Ha, ik had nog iets vergeten: sommige zelfstandigen zijn gewoon te onbeschoft om een zaak met goed gevolg te runnen.

Ongepast?

kenner | 4 september 2012

Ginibig, ooit zelfstandig geweest ? hopelijk dan in de vorige eeuw. Sinds 2000 draait alles op schulden en leningen, soms een opstoot, maar zeker niet om te zeggen: the good times are back. Schuld: Belgie is een anti-bedrijfsmentaliteit geworden. Ik wed dat de meeste Vlaamse ondernemers in Spanje of Portugal nog steeds iets kunnen opbouwen, door de echte passie voor ondernemerschap. Hier zijn ze het meestal "beu". Vergis ik me ?

Ongepast?

goed hart,slecht karakter | 3 september 2012

@ginibig: je bent een LUL

Ongepast?

goed hart,slecht karakter | 3 september 2012

horeca: +8.62% meer faillisementen... dus verdienen die mannen toch niet zoveel in het zwart zoals jan met de met met zijn afgunstmentaliteit graag gelooft, mja, als jantje daar al anderhalf uur zit en het wordt na twaalven, dan vindt hij dat gewoon dat hij daar nog eens anderhalf uur met zijn leeg glas blijft plakken terwijl de patron de "geindexeerde" lonen moet ophoesten, zomaar, voor de lol, want nog een pintje bestellen, tje, dat kost teveel geld...

Ongepast?

 

Reageer

 

Whitepapers

  • Exclusief interview met Jef Colruyt
  • Dossier onlinebrokers
  • De sterkste bedrijven van West-Vlaanderen
  • De Antwerpse Meir is niet van iedereen
Abonneer nu