Actuele Thema's »

Ex-Bekaert-werknemers kunnen kiezen uit 1500 vacatures

dinsdag 10 april 2012 om 12u00

 De 609 aangekondigde ontslagen bij de Bekaert-vestigingen in Aalter, Ingelmunster en Zwevegem gebeuren in een regio met een zeer lage werkloosheid en een hoog aantal vacatures.

© belga

Alleen al in de sectoren die enige affiniteit hebben met de Bekaert-activiteiten (metaal, metaalverwerking en vervaardiging van machines) zijn er in de regio Kortijk-Roeselare, Gent en Brugge tezamen 2090 vacatures, leren cijfers van de VDAB.

En het gaat niet alleen om ingenieurs. 1501 vacatures richten zich op laag- en middengeschoolden. De Bekaert-werknemers die hun job verliezen komen hiervoor dus in aanmerking

Toch willen de vakbonden bij Bekaert via brugpensioen de helft van de ontslagen vermijden. Aangezien momenteel nog de oude regeling van toepassing is, kunnen de werknemers in Aalter op 50 jaar met brugpensioen kunnen gaan, in Ingelmunster en Zwevegem vanaf 52 jaar. Hiervoor is wel een goedkeuring van de minister van Werk Monica De Coninck (sp.a) nodig en die wil dat er eerst naar andere mogelijkheden wordt gezocht. In theorie moeten die bruggepensioneerden beschikbaar blijven voor de arbeidsmarkt, maar daar komt in de praktijk weinig van in huis.

Tegenover de minder dan 5000 bruggepensioneerden die zich beschikbaar moeten stellen voor de arbeidsmarkt, zijn er meer dan 112.000 die dat niet moeten. (A.M.)

Trends-nieuws in je facebook nieuwsfeed

Meer over:

 

Reacties

jeandecl | 11 april 2012

Een eindeloopbaan debat is nodig: minder zware jobs uitoefenen (zowel fysisch als intellectueel) moet kunnen, maar dan ook minder verdienen en daar knelt het schoentje: want dan krijgt men minder pensioen. Wat is dat nu toch voor een egoistische maatschappij.

Ongepast?

wimpy | 10 april 2012

Geloofd men dat allemaal, ergens in knokke zit een persoon zijn geld te tellen de rest zal zijn zorg wezen.

Ongepast?

occupy | 10 april 2012

weer een artikel van Alain Mouton. alainke, kan jij mij ook eens vertellen over hoeveel voltijdse jobs dit gaat? gaat dit over jobs met een vaste of tijdelijke arbeidsovereenkomst? En waar kan ik deze bedrijven vinden. ik ben van deze streek en heb al wat rondgebeld en krijg meestal te horen dat ik niet in anmerking kom voor deze jobs. ook zijn bijna 50% van deze jobs al ingevuld van op het moment at ik bel!!!!!! mijn enigste wens is dat ik een maand werkzekerheid heb. Niemand kan mij dit garanderen omdat het meestal(80%) om jobs gaat met dagcontracten. Alain, waarom schrijf jij er niet bij dat van de 1500 zogenaamde jobs dit meestal met interimcontracten dient te gebeuren en dat deze jobs meestal maar heel tijdelijk zijn( vervanging van een zieke...)

Ongepast?

Jerome | 10 april 2012

Hoe dan ook, bij brugpensioen (is er nog geen nieuwe naam gestemd?) moet de persoon beschikbaar blijven. Wel, als er inderdaad open jobs zijn, dan kan niemand op brugpensioen.

Ongepast?

beurscrash | 10 april 2012

Het is toch veel plezanter om op 50 jaar op brugpensioen te kunnen gaan en daarna in het zwart bij te verdienen. Die werklui kunnen goed rekenen en weten wat voordelig is. Zijzelf en hun syndicaten vegen hun laars aan de huidige economische en budgetaire toestand. Het is zoals overal in dit land. Ieder voor zich.

Ongepast?

 

Reageer

 

Whitepapers

  • Erven en schenken: de beste technieken
  • Portret van Frank Philipsen, de topman van de BBI
  • De sterkste bedrijven van Vlaams-Brabant
Abonneer nu