Wissel aan de top bij Carrefour

© belga

Georges Plassat volgt Lars Olofsson op aan het hoofd van de Franse retailer Carrefour.

De 62-jarige Georges Plassat staat momenteel aan het hoofd van de Franse kledingketengroep Vivarte, die hij opnieuw op de rails zette. Eerder bouwde hij een carrière op bij Casino.

Plassat komt bij Carrefour in dienst op 2 april 2012. Na een korte inloopperiode als chief operating officer (COO) wordt hij op 18 juni op de algemene vergadering benoemd tot topman.

Dat Carrefour een nieuwe topman krijgt, komt niet als een verrrassing. De huidge CEO, de Zweed Lars Olofsson, slaagde er niet in de slechte financiële prestaties van het bedrijf te keren. Het afgelopen jaar moest Olofsson de winstverwachting van de retailer maar liefst drie keer neerwaarts bijstellen.

De volledige groep Carrefour realiseerde in 2011 een omzet van 91,5 miljard euro (+1,1 procent). In het vierde kwartaal daalde de omzet met 1 procent.

In elke markt gaat het alarm af
Oloffsson kreeg Carrefour maar niet op de rails. De hypermarkten zijn al jaren het zorgenkind en Olofsson had ingezet op een dure vernieuwing van die enorme winkels. Die aanpak is succesvol, maar niet genoeg. Door de crisis kopen consumenten minder lucratieve goederen zoals huishoudapparaten en make-up.

Bovendien kampt Carrefour met een slechte prijspositie. In thuismarkt Frankrijk begon het een stuk vroeger de gestegen kosten door te rekenen aan de klant dan de concurrentie. Nu kondigt de topman van Carrefour Frankrijk een verlaging van de prijs van 500 producten aan. Ook in de opkomende markten gaan de alarmen af. Olofsson wilde de Braziliaanse activiteiten met die van een concurrent laten fuseren en met de cash rebellerende aandeelhouders afkopen, maar die operatie viel in het water. Ook in China was er enkel groei door het expansiebeleid.

Analisten vrezen dat Carrefour wegzakt in die interessante markt. 17 jaar na de intrede heeft Carrefour er nog steeds geen eigen distributiecentrum en door het aflopen van de eerste huurcontracten dreigt het een pak meer te betalen voor vastgoed. (SF/BO/Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content