Werkloosheid in VS daalt, minder nieuwe banen dan verwacht

04/11/11 om 16:31 - Bijgewerkt om 16:30

Bron: Trends

Hoewel er in de VS in oktober minder banen bijgekomen zijn dan verwacht, is de werkloosheidsgraad er toch gedaald. Dat blijkt uit een rapport van het ministerie van Arbeid.

Werkloosheid in VS daalt, minder nieuwe banen dan verwacht

© belga

Volgens het rapport van het ministerie kwamen er in oktober netto 80.000 banen bij, of de helft minder dan in september. Analisten hadden gerekend op een jobcreatie van netto 95.000 banen.

Intussen is de werkloosheidsgraad wel gedaald tot 9 procent, het laagste peil van de afgelopen 6 maanden. Analisten gingen ervan uit dat de werkloosheidsgraad op 9,1 procent zou blijven staan. Omgerekend tellen de VS volgens de officiële cijfers 13,9 miljoen werklozen.

Om het werkloosheidspercentage over een jaar met 0,5 procent te doen zakken, zijn maandelijks 150.000 nieuwe banen nodig, aldus Chris Rupkey, hoofdeconoom bij Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ Ltd. in New York.

Verwarrend

Het rapport van het ministerie van Arbeid zorgt wel voor verwarring over de precieze banengroei in de VS. De peiling wordt namelijk opgedeeld in een gezinsenquête (household survey) en een steekproef bij de loonbrieven (payroll survey). Volgens de gezinsenquête zouden er in oktober 277.000 banen zijn bijgekomen, heel wat meer dan de 80.000 van de payroll survey. Verwacht wordt dat de laatste peiling de komende maanden zal toegroeien naar de eerste. (Bloomberg/BO)

Het volledige banenrapport vindt u hier (pdf)

Lees meer over:

Onze partners