Votron (ex-Fortis) voor Nederlandse rechter

18/05/10 om 13:41 - Bijgewerkt om 13:41

Bron: Trends

Jean-Paul Votron, de voormalige CEO van het ontmantelde Fortis, moet uiteindelijk toch getuigen voor de rechtbank in Utrecht. Hetzelfde geldt voor voormalig Fortis-voorzitter Maurice Lippens en ex-financieel directeur Gilbert Mittler.

Votron (ex-Fortis) voor Nederlandse rechter

© Belga

De drie ex-toplui waren eerder in beroep gegaan, maar dat beroep is verworpen door de rechtbank in Amsterdam, maakt het advocatenkantoor Bos & Partners dinsdag bekend. Ook het verzoek om in het Frans te worden verhoord, werd verworpen. Er kan wel een tolk worden aangeduid mocht de Nederlandse taal een probleem vormen.

Advocaat Hendrik Jan Bos heeft in naam van enkele Nederlandse beleggers een zaak aangespannen tegen de voormalige Fortistop. Het is daarbij de bedoeling via een verhoor te achterhalen welke uitspraken de toplui tussen 1 augustus 2007 en 30 juni 2008 hebben gedaan en over welke informatie de drie toen beschikten. In die kritieke periode kwam Fortis in de problemen door de overname van ABN Amro en de woekerende kredietcrisis.

Votron moet op 21 mei voor de rechtbank verschijnen. Maurice Lippens volgt op 8 juni, Gilbert Mittler op 11 juni. Fortis holding, dat onlangs werd omgedoopt tot Ageas, toont zich alvast niet bereid de prijs van mogelijke persoonlijke schadevergoedingen van de ex-toplui te betalen.

Van Votron, Mittler en Lippens wordt afzonderlijk een schadevergoeding van 1,3 miljoen euro geëist. De drie hielden er rekening mee dat de holding de schadecaims zou betalen.

Onze partners