Voormalig vennoot Petercam schuldig aan valsheid in geschrifte

Het hof van beroep in Gent heeft Marc Ooms, voormalig vennoot bij het beurshuis Petercam, schuldig verklaard aan valsheid in geschrifte en gebruik van valse stukken.

Ooms kreeg twee maanden cel met uitstel opgelegd omdat hij een vals aandelenregister opmaakte, om te vermijden dat zijn Braziliaanse ex-vriend de helft in handen kreeg van een aandelenpakket. Volgens de advocaat van de ex-vriend heeft hij recht op een bedrag van zeven miljoen euro.

De feiten dateren van de periode 2000-2002. Ooms en zijn vriend C.A. hadden tijdens hun relatie een overeenkomst gesloten, die de vriend recht gaf op de helft van de aandelen in de patrimoniumvennootschap nv Phalènes.

Ooms stond terecht omdat hij via een vals aandelenregister de aandelen omzette van aandelen aan toonder naar aandelen op naam, zodat zijn ex er geen aanspraak meer op kon maken.

De rechter in eerste aanleg achtte de feiten bewezen en veroordeelde Ooms tot vijf maanden cel met uitstel. Het hof van beroep in Gent verklaarde Ooms dinsdag eveneens schuldig, maar beperkte de celstraf tot twee maanden met uitstel.

In eerste aanleg werd Pierre Drion, voormalig topman van Petercam, nog vrijgesproken als mededader. Het hof van beroep veroordeelde hem echter tot een maand cel met uitstel.

Over de burgerrechtelijke kant van de zaak is er nog geen uitspraak. Ooms zet in 2010 op eigen initiatief een stap opzij bij Petercam en trok zich terug uit de dagelijkse leiding. (belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content