Voormalig Optima-topman Jeroen Piqueur en zijn twee kinderen aangehouden

Jeroen Piqueur © Belga Image

De voorbije weken pakte het Gentse gerecht verscheidene ex-toplui van Optima op. Volgens advocaat Geert Lenssens, die een twintigtal gedupeerden van de failliete bank vertegenwoordigt, opent de aanhouding van Jeroen Piqueur recuperatiemogelijkheden.

Jeroen Piqueur, de ex-topman van Optima Bank en Optima Groep, is aangehouden door de onderzoeksrechter in Gent. Ook zijn kinderen Ruben en Rebecca Piqueur zijn onder aanhoudingsmandaat geplaatst. Dat bevestigt de Gentse afdeling van het parket Oost-Vlaanderen.

Ze verschijnen vermoedelijk vrijdag voor de raadkamer in Gent, die zal beslissen over hun verdere aanhouding. De advocaten van Jeroen Piqueur zijn voorlopig niet bereikbaar voor commentaar

Faillissement

Het gaat om aanhoudingen in het onderzoek naar het faillissement van de Optima Bank. De bank werd op 15 juni 2016 failliet verklaard door de Gentse rechtbank van koophandel. De Gentse afdeling van het parket Oost-Vlaanderen voert een onderzoek naar de ondergang van de Optima Bank, nadat de Nationale Bank aanwijzingen van strafrechtelijke inbreuken overmaakte.

De Gentse onderzoeksrechter Annemie Serlippens heeft nu besloten om bijna anderhalf jaar na de start van het onderzoek Jeroen, Ruben en Rebecca Piqueur aan te houden. Dat gebeurde donderdagavond nadat ze opgepakt en verhoord werden.

Parketwoordvoerster Caroline Jonckers bevestigt de aanhouding, maar kan voorlopig geen bijkomende informatie geven.

advocaat Raf Verstraeten en Jeroen Piqueur
advocaat Raf Verstraeten en Jeroen Piqueur© belga

Verhoord

De voorbije weken pakte het Gentse gerecht al verscheidene ex-toplui van Optima op voor verhoor, meldt De Standaard. ‘De bestuurders werden na verhoor vrijgelaten. Van sommigen is geweten dat er voorwaarden aan gekoppeld werden. Zo mochten ze geen contact meer hebben met Piqueur’, schrijft de krant.

‘Ruben komt in beeld als voormalig bestuurder van Optima Bank, terwijl Rebecca in het verleden bestuurder was van Imaco. Dat is de vennootschap waarlangs Jeroen Piqueur ervan verdacht wordt zich verrijkt te hebben ten nadele van Optima Bank. Piqueur zelf zei dat de betaling van 600.000 euro per jaar de tegenprestatie was voor allerlei managementdiensten.’

Fiscale fraude

In mei van dit jaar werd Piqueur reeds door de Gentse correctionele rechtbank, in een zaak die los staat van het gerechtelijk onderzoek, veroordeeld voor grootschalige fiscale fraude.

De 62-jarige Piqueur werd vervolgd voor feiten tussen augustus 2007 en oktober 2013, voorafgaand aan het faillissement van de Optima Bank in juni 2016. Het gaat onder meer om niet-aangifte aan de inkomstenbelasting van roerende inkomsten op Luxemburgse en Monegaskische rekeningen. Die stonden op naam van offshore-structuren terwijl Piqueur ervan de begunstigde was.

Voor de inkomstenjaren 2006 tot en met 2012 ging het volgens de speurders over 1,5 miljoen euro aan roerende inkomsten. Piqueur kreeg een effectieve celstraf van vier maanden, omdat hij geen blanco strafblad meer heeft. Hij kreeg van de Gentse rechter ook een geldboete van 1,5 miljoen euro en de rechtbank sprak de verbeurdverklaring uit van bijna 2,3 miljoen euro inkomsten uit de misdrijven. Piqueur kreeg ook een verbod opgelegd om gedurende drie jaar bestuurder te zijn van een vennootschap.

Piqueur ging in beroep tegen dat vonnis maar het Gentse hof van beroep heeft nog geen uitspraak gedaan.

Recuperatiemogelijkheden

‘Het verwondert me niet dat het zover komt’, reageert advocaat Geert Lenssens, die een twintigtal gedupeerden van de failliete bank vertegenwoordigt, op de aanhouding van Piqueur. Het is wel nog niet duidelijk welke nieuwe elementen er opgedoken zijn na de melding anderhalf jaar geleden van de Nationale Bank aan het parket Oost-Vlaanderen.

‘De Nationale Bank heeft een grondig onderzoek ingesteld, maar dat zit niet in het strafrecht. Het strafrechtelijke luik zit nog in de fase van het onderzoek maar het gerecht doet hier zijn werk. Het geeft ook een hint dat er zaken niet correct gebeurd zijn en dat opent recuperatiemogelijkheden. Mijn cliënten zijn ook een burgerlijke procedure gestart tegen de bestuurders, en de Nationale Bank is daarbij ook in het bad getrokken. De burgerlijke zaak zal wel moeten wachten op de strafrechtelijke’, stelt Lenssens.

De Gentse afdeling van het parket Oost-Vlaanderen geeft nog altijd geen verdere informatie. Ook het Gentse parket-generaal, dat het onderzoek naar de failliete Optima Bank opvolgt, geeft geen commentaar.

Partner Content