Voormalig Fortis-topman Votron in verdenking gesteld

29/11/12 om 06:24 - Bijgewerkt om 06:24

Bron: Trends

De Brusselse onderzoeksrechter Jeroen Burm, die al vier jaar onderzoekt of de Fortis-aandeelhouders misleid zijn, heeft voormalig Fortis-topman Jean-Paul Votron in verdenking gesteld voor marktmanipulatie.

Voormalig Fortis-topman Votron in verdenking gesteld

© Belga

De Brusselse onderzoeksrechter Jeroen Burm, die al vier jaar onderzoekt of de Fortis-aandeelhouders misleid zijn, heeft voormalig Fortis-topman Jean-Paul Votron in verdenking gesteld. Dat werd vernomen door de redacties van De Tijd en L'Echo.

Votron is de eerste bankier die door het gerecht wordt aangepakt sinds de bankencrisis in 2007 uitbrak. Het gerechtelijk onderzoek begon al snel na de ontmanteling van Fortis in oktober 2008. De speurders gingen na of het publiek in de periode van augustus 2007 tot vlak voor de val van Fortis eind september 2008 onjuiste informatie kreeg over de werkelijke financiële toestand van Belgiës grootste financiële groep. Alle hoofdrolspelers werden meermaals verhoord en er volgden zelfs huiszoekingen.

De onderzoeksrechter heeft nu beslist Votron in verdenking te stellen wegen marktmanipulatie. "Ik wil benadrukken dat dit geen afbreuk doet aan mijn vermoeden van onschuld", zo reageert Votron in de Tijd. "Ik ben ook blij dat ik hierdoor eindelijk mijn rechten van verdediging kan uitoefenen en het dossier kan inkijken. De voorbije weken is daarover foute informatie de wereld ingestuurd. Niettemin zal ik ook beroep aantekenen tegen mijn inverdenkingbrenging."

Votrons inverdenkingstelling laat vermoeden dat het Brussels parket naar de correctionele rechtbank zal trekken met het Fortis-dossier.

De verdachten riskeren dan gevangenisstraffen die, naargelang de misdrijven, kunnen oplopen tot twee of zelfs vijf jaar cel. Bovendien kunnen de aandeelhouders ook astronomische schadevergoedingen eisen wanneer er veroordelingen volgen. (Belga/INM)

Onze partners