Vlaamse en Waalse vakbonden komen op voor Franse grensarbeiders

25/01/12 om 10:39 - Bijgewerkt om 10:39

Bron: Trends

Met ochtendlijke acties langs de Frans-Belgische grens, heeft het ABVV vandaag zijn steun toegezegd aan de Franse grensarbeiders die in ons land werken.

Vlaamse en Waalse vakbonden komen op voor Franse grensarbeiders

© belga

Volgens Erik Van Deursen, vakbondssecretaris van het ABVV West-Vlaanderen, dreigen de Fransen die in ons land werken ook slachtoffer te worden van de besparingswoede van de regering-Di Rupo. De Vlaamse socialistische vakbond vreest dat de pensioenhervorming en de gewijzigde eindeloopbaan mogelijkheden ook de Franse grensarbeiders hard treffen. De sociale en financiële gevolgen kunnen voor de Fransen drastisch kunnen zijn, aldus het ABVV. Het ABVV organiseerde zijn acties in samenwerking met de Waalse collega's van het FGTB, afdelingen Moeskroen en Doornik.

De Franse grensarbeiders - geschat op zo'n 25.000 per dag - zijn vooral aan de slag in de industrie (textiel, bouw, metaal, voeding) en in de distributie. Vooral in West-Vlaanderen en Henegouwen is de Franse factor een vast gegeven, vaak omdat de bedrijven de vacatures niet ingevuld krijgen met Belgische werknemers. De Fransen zijn overwegend laaggeschoold.

Inmiddels start Voka West-Vlaanderen rond deze tijd een campagne om naast de Fransen, ook andere Europese burgers - arbeiders zowel als kaderleden - naar de kustprovincie te lokken, en dit via een doelgerichte campagne annex nieuwe website. (KC)

Lees meer over:

Onze partners