'Verzekeringen willen mes zetten in aanvullend pensioen'

25/02/15 om 05:30 - Bijgewerkt om 05:30

De verzekeringssector wil dat de regering zwaar het mes zet in het uitgesteld loon van de werknemers. Werknemers zouden tienduizenden euro's van hun aanvullend pensioen verliezen.

'Verzekeringen willen mes zetten in aanvullend pensioen'

Daniel Bacquelaine (MR), minister voor Pensioenen © Belga

Dat melden De Standaard en Het Nieuwsblad.

De verzekeringskoepel Assuralia heeft de regering gevraagd om alle bestaande contracten inzake aanvullend pensioen in de privésector open te breken. Drie werknemers op vier in de privésector hebben zo'n contract. Assuralia wil dat voor alle toekomstige stortingen het gegarandeerd rendement zakt van 3,25 procent naar 0,4 procent.

Dat betekent dat iedereen zou moeten inleveren op zijn aanvullend pensioen. Wie bijvoorbeeld pas in zo'n groepsverzekering is gestapt, zou bij een jaarlijkse storting door de werkgever van 2.000 euro niet langer 162.000 euro krijgen bij pensionering, maar slechts de helft (86.000 euro).

Critici wijzen erop dat het aanvullend pensioen onderdeel is van de loon- en arbeidsvoorwaarden en dat verzekeraars die niet zomaar kunnen opbreken. Betrokken minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR) heeft verschillende voorstellen en wil het debat nu naar de Nationale Arbeidsraad brengen.

(Belga/RR)

Lees meer over:

Onze partners