VDAB noteert record van 29.232 vacatures in maart

19/04/11 om 11:40 - Bijgewerkt om 11:40

Bron: Trends

De VDAB ontving de afgelopen twaalf maanden een kwart meer jobaanbiedingen dan een jaar eerder. Dat is een record, meldt het Nieuwsblad dinsdag.

VDAB noteert record van 29.232 vacatures in maart

© belga

De VDAB (Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling) kreeg in maart een recordaantal vacatures binnen: met 29.232 jobaanbiedingen werd het vorige record van maart 2007 - toen de dienst 26.500 vacatures noteerde - gebroken. Omgerekend waren er in maart in totaal 52.443 vacatures beschikbaar. Dat aantal is zonder de tijdelijke jobs meegerekend. Bovendien zou slechts één op de tien kmo's zijn vacatures bekendmaken via de VDAB.

Het hoge aantal vacatures wijst evenwel op een acuut probleem bij de bedrijven, met name dat van de knelpuntberoepen. Zo luidde werkgeversorganisatie Unizo onlangs nog de alarmbel over het stijgend aantal knelpuntberoepen. 28 procent van de Vlaamse kmo's heeft vacatures die nauwelijks of niet ingevuld raken. Dat cijfer loopt zelfs op tot 48 procent in de industriële sector.

Ook Willem Vansina van de VDAB tempert de feestvreugde op de arbeidsmarkt. Volgens Vansina is de financiële crisis - ondanks de heropleving van de economie - nog niet verteerd. Hij wijst daarbij naar de penibele toestand waarin noodlijdende landen als Griekenland en Portugal verkeren. Volgens Vanina blijft ons land zonder volwaardige regering en mét een enorme staatsschuld in het vizier van de financiële markten. "Optimisme is gewettigd, maar waakzaamheid blijft geboden," luidt het.

In een rapport van 11 april wees het IMF (Internationaal Monetair Fonds) al op de aanhoudend hoge werkloosheidsgraad die weegt op het wereldwijde economische herstel. Het IMF rekent voor 2011 en 2012 op een mondiale groei van 4,5 procent.

Lees meer over:

Onze partners