Van den Bossche vertrekt bij Brussels Airport ondanks toploon

13/07/11 om 12:15 - Bijgewerkt om 12:15

Bron: Trends

Voormalig socialistisch minister Luc Van den Bossche vertrekt dit jaar bij Brussels Airport ondanks een loonvoorstel van 689.000 euro per jaar.

Volgens een bericht in La Libre Belgique zou Van den Bossche een aanvraag hebben ingediend voor een riant jaarloon voor zijn functie als voorzitter van de raad van bestuur van Brussels Airport. Dat jaarloon zou bestaan uit een vast loon van 549.000 euro en een variabel gedeelte van 140.000 euro.

Uit het voorstel dat werd voorgelegd aan de Belgische staat, die aandeelhouder is van Brussels Airport en dus haar goedkeuring moet geven, blijkt dat het loon toegekend zou worden aan een bedrijf om personenbelastingen te ontwijken, aldus La Libre. "De overeenkomst verbindt TBAC (The Brussels Airport company) aan BAH (Brussels Airport Holding) en LVDB (Luc Van den Bossche Company)", luidt het.

Van den Bossche vertrekt

In een toelichting aan het persagentschap Belga zegt de voormalige socialistische minister dat hij dit jaar vertrekt bij Brussels Airport en aan de slag gaat binnen "een totaal andere sector". Volgens Van den Bossche is het "superloon" waarover bericht wordt, een voorstel van de hoofdaandeelhouder zelf. Hij zou het evenwel nog niet officieel hebben ontvangen. Van den Bossche ziet in het voorstel een poging om hem aan Brussels Airport te binden. "Maar dat zal niet lukken," aldus de voormalige minister.

Reactie Sp.a

In een reactie op de verloning van Van den Bossche verklaren Kamerleden Bruno Tobback en Dirk Van der Maelen dat Sp.a wil dat er een einde wordt gemaakt aan vennootschappen die - zonder echte ondernemingsactiviteiten - worden opgericht om sociale en fiscale bijdragen te ontwijken. De Vlaamse socialisten benadrukken al jaren via wetsvoorstellen die fiscale achterpoort dicht te willen timmeren.

(Belga/BO)

Onze partners