Topman van Waegener aangehouden

Wout van Loon, de president van medisch instrumentenbouwer Waegener, zit in de cel. Hij wordt verdacht van misbruik van vennootschapsgoederen en van witwaspraktijken, maar pleit onschuldig.

Wout van Loon, de president van medisch instrumentenbouwer Waegener, zit in de cel. Hij wordt verdacht van misbruik van vennootschapsgoederen en van witwaspraktijken, maar pleit onschuldig.

Wout van Loon, de president van medisch instrumentenbouwer Waegener, zit in de cel. Hij wordt verdacht van misbruik van vennootschapsgoederen en van witwaspraktijken, maar pleit onschuldig.

De onderzoeksrechter van Turnhout heeft de toplui van Waegener Research & Development laten oppakken. De aanhouding van de president van Waegener, Wout van Loon, is op 27 november door de raadkamer van Turnhout bevestigd. Hij wordt verdacht van misbruik van vennootschapsgoederen en van witwaspraktijken. “Wij pleiten onschuldig. Wij zullen de onderzoekers vragen van het gehele plaatje te bekijken en niet enkel de paar handelingen die ze nu uitspitten”, zegt Bart Vosters, de Arendonkse strafpleiter die van Loon verdedigt.

Gedelegeerd bestuurder Levi Dewaegenaere is na ondervraging vrijgelaten onder voorwaarden. Ook hij wordt verdacht van misbruik van vennootschapsgoederen en van witwaspraktijken. Volgens zijn woordvoerder, Jean-Charles Verwaest, ontkent hij elke schuld. “Ik hoop dat het onderzoek goed wordt gevoerd en dat ik van blaam wordt gezuiverd”, laat hij via Verwaest weten. Volgens Verwaest was Levi Dewaegenaere net bezig om Waegener Research & Development opnieuw vlot te trekken met de steun van Hombergh Holdings van de Nederlandse miljonair Hendrik van den Hombergh. Verwaest wijst er ook op dat Wout van Loon nooit “voorzitter of president” was van Waegener, hoewel een persmededeling van Waegener van 22 december 2010 door Wout van Loon met de titel “president” is ondertekend. “Hij had oorspronkelijk de functie van operationeel directeur en later van commercieel directeur”, stipuleert Verwaest.

Waegener R&D is de ontwikkelaar van een systeem om sportletsels en orthopedische trauma’s te behandelen. Hun “cTreatment” is in 2010 tijdens het wereldkampioenschap voetbal door de Deense ploeg gebruikt. In april 2010 investeerden onder meer voetbalconsulent Louis De Vries, mediafiguur Jan Leyers, gewezen Vlaams topsportmanager Ivo Van Aken en de Zwitserse holding Mountain View Capital in het bedrijf. Dat gebeurde via de holding Waegener Group die in juni failliet is verklaard.

Faillissement herroepen

Waegener R&D zat kort na de kapitaalverhoging al in de problemen en had in augustus 2010 bescherming gekregen tegen zijn schuldeisers onder de Wet op de Continuïteit van de Ondernemingen (WCO). In december 2010 was Hombergh Holdings door Wout van Loon en Levi Dewaegenaere als witte ridder binnengehaald om de onderneming een tweede adem te geven. Waegener R&D bleek echter de afspraken met zijn schuldeisers niet volledig na te komen en in mei 2012 ging het bedrijf alsnog failliet. Twee maanden later vervroegde de rechtbank de datum van de staking van betaling tot 22 november 2011. Toen al steunde de rechter in zijn vonnis de vermoedens dat “de kasgelden geplunderd werden door de heer Levi Dewaegenaere”.
In beroep werd het faillissementsvonnis in oktober 2012 echter ongedaan gemaakt omdat de rechtbank van Turnhout de beroepstermijn van 8 dagen tegen de opheffing van de bescherming tegen de schuldeisers niet had gerespecteerd. Waegener R&D kreeg opnieuw een maand de kans om zijn activiteiten over te dragen. De Balense advocaat Christophe Geukens werd als gerechtelijk mandataris aangesteld om dat verkoopproces te superviseren.

De voorzitter van de rechtbank van koophandel in Turnhout reageerde nog dezelfde dag in oktober met de aanstelling van een voorlopig bewindvoerder bij Waegener R&D. Daarmee stond het management van Waegener opnieuw buiten spel. De rechtbank argumenteerde dat het management van Waegener de WCO had misbruikt om “het faillissement uit te stellen en bedrieglijke handelingen te stellen”.

Overnamebod

Ondertussen heeft Hendrik van den Hombergh, via een niet nader genoemde vennootschap, op de valreep zelf een bod gedaan om de activiteiten van Waegener R&D over te nemen, bevestigt gerechtelijk mandataris Christophe Geukens. In een eerder bericht schreven we dat het bod uitging van Levi Dewaegenaere zelf, met de steun van Hendrik van den Hombergh, maar dat was niet correct. Het bod gebeurt wel in nauwe samenwerking met Levi Dewaegenaere. Het omvat een vast bedrag en een som die afhankelijk van de resultaten over 7 jaar zou betaald worden. “De rechtbank heeft het voorstel in beraad genomen”, zegt Christophe Geukens. Het openbaar ministerie heeft geadviseerd om het bod niet te homologeren.

“Mijnheer van den Hombergh blijft geloven in het Waegener-verhaal en in de kwaliteit van het product”, zegt Verwaest. “Levi Dewaegenaere is een ondernemer. Hij probeert het bedrijf te redden. Als hij er enkel op uit was zijn zakken te vullen, was hij nu al wel verdwenen”.

Bij Hombergh Holdings verwijst de secretaresse ons voor bevestiging van de Hombergh-steun door naar Levi Dewaegenaere zelf.

Onder de schuldeisers van Waegener R&D zijn een aantal leveranciers, maar ook de groep Flextronics, die de productie van de Waegener-machines had overgenomen.

Bruno Leijnse


Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content