Topkinesist Pat Viroux stapt uit Waegener

© belga

Waegener Research & Development uit Beerse, dat een therapie voor orthopedische trauma’s ontwikkelt, werkt koortsachtig aan een plan om de continuïteit van de onderneming te garanderen. Dat zorgt opmerkelijk genoeg voor verontwaardiging bij enkele belangrijke kleine aandeelhouders. Topkinesist Pat Viroux stapt uit het bedrijf.

Enigszins onverwacht hebben oprichter en gedelegeerd bestuurder Levi Dewaegenaere en zijn voormalige chief operating officer (COO) Wout van Loon hun broederstrijd gestaakt om samen een oplossing voor Waegener uit te werken.

In de periode tussen juni en augustus beschuldigde Levi Dewaegenaere Van Loon in de rechtbank nog van privé-uitgaven met de bedrijfskredietkaart, destabilisering van het bedrijf, onrechtmatige ontslagen en het verspreiden van foutieve informatie. Van Loons managementstijl zou “gebotst hebben met de cultuur van de NV Waegener Group”, luidde het. Aan journalisten gaf Dewaegenaere een lijst van faillissementen mee waarbij Van Loon in het verleden was betrokken. Omgekeerd liet Van Loon op eenzijdig verzoekschrift een auditor benoemen die de betalingen binnen Waegener Research & Development moest uitvlooien en nakijken of de jaarrekening wel klopte. Die maatregel viseerde dan weer Dewaegenaere.

De vijandelijkheden zijn nu gestaakt. De procedure om de boeken door te lichten is gestopt, bevestigde ons dinsdag Wout van Loon.
Volgens onze informatie onderhandelt Van Loon nu met Dewaegenaere over een nieuwe investering in Waegener onder een of andere vorm.

Woordvoerder Ivo Van Aken van Waegener wou niet ingaan op onze vragen. “In het belang van het bedrijf en zijn mensen zullen we pas communiceren als we het hele verhaal rond hebben. Dat moet pas op 23 november, wanneer we aan de rechtbank moeten rapporteren”, zegt hij.

Van Loon uit Fischer holding gezet

Ondertussen is Van Loon uit het bestuur van de Zwitserse Fischer Investment Group Holding gezet. Fischer had in april 2010 een half miljoen euro kapitaal ingebracht in Waegener Group “uit hoofde van een investeringsovereenkomst” volgens de acte. In juni was Van Loon zelfs voorzitter van de raad van bestuur van Fischer geworden nadat hij 25 miljoen euro in de holding had geïnvesteerd.

“Hij is niet langer voorzitter”, zegt woordvoerder Daniel Cattaneo van Fischer nu. Het bericht over de investering van 25 miljoen, gepubliceerd op de website van Fischer, “was op de een of andere manier te wijten aan enige misleidende informatie. We besloten weg te stappen van die deal en duidelijk afstand te nemen”, zegt Cattaneo.

Wout Van Loon bevestigt dat hij niet langer voorzitter is van Fischer, maar relativeert het belang van Fischer voor Waegener. “Met Mountain View Capital (een ander Zwitsers investeringsvehikel in Waegener, nvdr) hebben we nog een aantal andere grote investeerders”, zegt Van Loon.

Aandeelhouders Waegener rebelleren

De toenadering tussen Van Loon en Dewaegenaere doet intussen de temperatuur bij sommige aandeelhouders oplopen. “Dit is hoogst verontrustend. Dit gaat alle grenzen te buiten”, zegt één ervan. Hij heeft het onder meer moeilijk met het feit dat Waegener een aantal contractuele medewerkers al maanden niet heeft betaald en ook zijn verbintenissen met een aantal klanten niet nakomt, maar wel nog geld vond om deel te nemen aan de Aga-vakbeurs in Oostenrijk vorige week. Een informatievergadering voor de aandeelhouders is al twee keer abrupt afgezegd. De algemene vergadering van 15 september is uitgesteld tot 1 oktober.

Pat Viroux, de bekende Antwerpse sportkinesist die bij Waegener de titel van “Rapid Recovery Manager” had, heeft vorige week officieel aan de raad van bestuur meegedeeld dat hij op professioneel vlak met Waegener breekt. “Ik zal wel de cTreatment therapie, die ik inhoudelijk heb ontwikkeld en waarvan ik de intellectuele eigendom heb laten vastleggen, verder perfectioneren”, zegt Pät Viroux.

Verschillende bronnen bevestigen dat Van Loon niet alleen met Levi Dewaegenaere tot een dading probeert te komen, maar ook met EMC Medical Instruments, de voormalige distributiepartner van Waegener.

Waegener R&D en zijn holding Waegener Group kregen op 25 augustus bescherming tegen hun schuldeisers onder de wet op de continuïteit van ondernemingen. Die bescherming geldt tot 23 november. Bij Waegener werkten in augustus nog 62 mensen.

B.L.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content