Tom Debusschere wordt baas van Balta

© .

Tom Debusschere gaat de tapijtgroep Balta leiden. Hij volgt CEO Hendrik Deruyck op, die dit jaar 65 jaar wordt. Debusschere stapte begin deze maand op als CEO van de pvc-profielenfabrikant Deceuninck.

De tapijtgroep Balta heeft een topjaar achter de rug. “We zijn voor de eerste keer weer boven de 600 miljoen euro bruto-omzet gegaan, onze operationele kasstroom overschreed de 75 miljoen euro”, zegt afscheidnemend CEO Hendrik Deruyck. De tapijtgroep, die in 2015 in handen kwam van het Texaanse investeringsfonds Lone Star Funds, deed vooral goede zaken in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. “Met Lone Star als aandeelhouder mikken we op een verdere organische groei en acquisities. We hebben daarvoor de nodige fondsen in de balans staan”, aldus Deruyck. Maar dat is een uitdaging waaronder hij dus niet zelf de schouders zal zetten. Hij geeft de fakkel door aan Tom Debusschere, die tot begin deze maand CEO was van de beursgenoteerde pvc-profielenproducent Deceuninck.

Met Debusschere komt een ervaren CEO aan de leiding van de West-Vlaamse tapijtgroep. De 48-jarige ingenieur begon zijn carrière in 1992 als logistiek manager bij de pvc-profielenfabrikant Deceuninck. In 1995 trok hij naar de Verenigde Staten om er de operationele activiteiten van de beursgenoteerde groep te leiden. Hij bleef er negen jaar.

In een interview met Trends stak hij eind vorig jaar zijn bewondering voor het Amerikaanse systeem niet onder stoelen of banken. “Ik denk dat we verdorie veel kunnen leren van die mannen. Alle echte innovatie komt uiteindelijk van daar”, stelde hij toen. Vorig jaar was hij nog in San Francisco om er The Spirit of Silicon Valley te ervaren. Debusschere is ervan overtuigd dat mobiele internettechnologie en het internet der dingen uiteindelijk iedere industrie drastisch zullen veranderen.

Tijd voor een nieuwe uitdaging

Tom Debusschere heeft ook ervaring met de vloerbekledingsbusiness. Van 2004 tot 2008 was hij president van Unilin Decor (nu bekend onder de naam Unilin Flooring). Eind 2008, in volle financiële crisis, haalde Deceuninck hem terug om het pvc-concern te saneren. In die moeilijke jaren sloot hij vier fabrieken, schrapte hij 630 banen en zorgde hij voor een financiële injectie via een kapitaalverhoging.

Met de bekendmaking van de goede resultaten voor 2015 kwam ook het nieuws dat Tom Debusschere zijn functie als CEO van Deceuninck per 1 maart zou neerleggen. Hij werd er opgevolgd door Francis Van Eeckhout, die nu de functie van CEO ad interim waarneemt.

Het was voor Debusschere tijd voor een nieuwe uitdaging, luidde het toen. En dat wordt dus het Europese marktleiderschap van de tapijtgroep Balta voort uitbouwen.

Wendbaar en ambitieus

Balta heeft 3400 werknemers in dienst, van wie er 2600 in Vlaanderen werken. Het is daarmee een van de grootste private werkgevers van de provincie West-Vlaanderen.

Volgens Hendrik Deruyck is Tom Debusschere de geknipte man om Balta te leiden. “Je hebt vooral een wendbare CEO nodig, die kan inspelen op veranderende omstandigheden en zijn strategie kan aanpassen. Ik word 65 jaar en op een bepaald moment moet je plaatsmaken voor jonge mensen.”

Hendrik Deruyck zal de nieuwe CEO nog ondersteunen tot eind juni. Heeft hij nog goede raad voor zijn opvolger? “Doe verder zoals we bezig zijn en wees ambitieus. Behoud de West-Vlaamse bedrijfscultuur en probeer de beste te zijn. Groter worden kan iedereen, de beste zijn en geld verdienen dat is de kunst.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content