Steeds minder werklozen volgen opleiding tot knelpuntberoep

© belga

Steeds minder werklozen volgen bij de VDAB een opleiding om een knelpuntberoep uit te oefenen.

Vorig jaar waren er al bijna 1.000 cursisten minder dan in 2012, meldt Het Laatste Nieuws maandag.

Er zijn vele vacatures voor schoonmakers, verpleegkundigen of mecaniciens, maar die jobs lijken steeds minder populair. De VDAB biedt opleidingen aan voor die knelpuntberoepen, maar vorig jaar schreven slechts 26.264 werkzoekenden zich daarvoor in, zo blijkt uit cijfers die CD&V-parlementslid Robrecht Bothuyne opvroeg bij Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA). In 2012 werkten 27.231 werkzoekenden een VDAB-cursus af voor zo’n functie, in 2013 nog 26.636.

Sneller werk vinden

Van degenen die wel een opleiding volgen, zijn er bovendien steeds minder die ze positief beëindigen: dat aantal daalde van 83 procent in 2012 naar 80 procent in 2014.

De VDAB zegt dat ze desondanks blijft inzetten op de cursussen. “Bijna negen op de tien beroepsopleidingen die we aanbieden, leiden je op een in knelpuntberoep”, klinkt het.

Zeven op de tien cursisten vindt binnen de zes maanden na hun opleiding werk, dat is zo’n 20 procent meer dan de gewone werkzoekenden. In tegenstelling tot het aantal cursisten die een opleiding succesvol afronden, stijgt het aantal dat werk vindt. In 2013 vond 67,8 procent werk binnen de zes maanden, vorig jaar was dat 70,1 procent. (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content