Spaans werklozenleger zwelt aan tot 4,71 miljoen

© reuters

In Spanje blijft het aantal werklozen toenemen. Een kwart van de actieve bevolking zit er zonder werk. Dat meldt het Spaanse ministerie van Arbeid.

Spanje zag het aantal werklozen in september met 79.645 oplopen tot 4,71 miljoen. Dat is een toename met 1,72 procent in vergelijking met augustus. In vergelijking met dezelfde maand vorig jaar kwamen er 478.535 werklozen bij (+11,32 procent).

Volgens het Spaanse instituut voor de Statistiek, dat een andere berekeningsmethode hanteert, kwam de Spaanse werkloosheidsgraad – in verhouding met de actieve bevolking – eind juni uit op 24,63 procent. Spanje bereikt daarmee het hoogste werkloosheidspeil in de geïndustrialiseerde wereld. Dat werkloosheidspercentage is voor het land zelf ook het hoogste sinds Spanje 36 jaar geleden – na de dictatuur van Franco – opnieuw een democratie werd.

Vooral de jongeren zijn het slachtoffer van de kaalslag op de arbeidsmarkt. Met 53 procent zit meer dan de helft van de Spaanse jongeren zonder werk. Maar er bestaat ook nog zoiets als langdurige werkloosheid. Uit een studie van de vakbond UGT blijkt dat meer dan een miljoen Spanjaarden al meer dan twee jaar lang vruchteloos op zoek zijn naar een baan. Omgerekend is het aantal langdurige werklozen toegenomen met 21 procent .

Beterschap voor de arbeidsmarkt in het noodlijdende Zuid-Europese land is niet meteen in zicht, rekening houdend met een berekening van de Spaanse centrale bank die in het derde kwartaal een verdere krimp van het bbp tegen een ‘significant’ tempo vast stelt.

Analisten gepolst door Bloomberg spreken premier Mariano Rajoy tegen die verwacht dat de werkloosheid in Spanje zijn hoogtepunt heeft bereikt. Volgens het analistenteam van het persagentschap loopt het werkloosheidspercentage in 2013 verder op tot 26,3 procent. (Belga/BloombergBO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content