Rudi Braes (Ernst & Young) wil marktleider in adviesverlening worden

Rudi Braes, de nieuwe topman van Ernst & Young, is ambitieus. Hij wil van zijn kantoor de Belgische marktleider maken. Ook in adviesverlening, waar het vandaag wat zwakker staat.

Rudi Braes (44) wordt vanaf 1 juli de managing partner van Ernst & Young. “Een kantoor als het onze zeilt mee op de golven van de conjunctuur”, zegt de Antwerpenaar in een exclusief gesprek met Trends. “Mijn belangrijkste opdracht bestaat er dus in dat schip wendbaar te houden. Mijn ambitie: de grootste adviesverlener worden op de Belgische bedrijfsmarkt.”

Zijn voorganger Gust Herrewijn koos er zelf voor bij Ernst & Young EMEIA actief te blijven. In deze bundeling van de kantoren van 90 staten in Europa, het Midden-Oosten, India en Afrika wordt hij verantwoordelijk voor het partnermanagement.

Ernst & Young staat met 101,5 miljoen omzet in België aan de top als auditor. Het is nummer twee in fiscaal advies (51 miljoen) en wat zwakker als algemeen adviseur (43 miljoen). Er werken 1314 personen.

Waar hij de groei kan realiseren om ook in de adviestak marktleider te worden, hangt volgens Braes af van de economische situatie en het Barnier Rapport. Dat zal in het najaar Europese regels opleggen over de manier waarop bedrijfsrevisoren zich organiseren.

Braes: “Inspelen op nieuwe tendensen is de sleutelfactor van succes. In volle crisis zijn we erin geslaagd in twee jaar te groeien met 5,5 procent te groeien door onze focus te richten op minder klassieke diensten. Zo werkten we vaak mee aan carve outs, het beheer van werkkapitaal en het bijstellen van cashflows.”

De managing partner verwacht vooral groei in de adviestak en de fiscaliteit. Minder in de mature auditmarkt. “Toch moeten we onze troeven beter uitspelen. In de Big Four is sinds de interne fusie van onze kantoren in EMEIA niemand zo globaal georganiseerd als wij. Daarom kozen Siemens, Fiat en ENI ons recentelijk als world wide auditor. Dat moeten we nog beter communiceren, ook naar mogelijke Belgische cliënten”

Audit blijft de basis van Ernst & Young België. Dat is eventueel een zwakte wegens mogelijke belangentegenstellingen. Braes: “Wij waren strikter dan wie ook in ons corporategovernancemodel.” Al in 2000 verkocht zijn onderneming E&Y Consulting aan Capgemini. Een jaar later ging HR-Services (onder meer De Witte & Morel) naar TMP Worldwide. De afdeling actuariaat werd in 2004 overgenomen door Lane Clark & Peacock.

“De tijd voor Enron, toen de Big Four alles mochten doen en zoveel mogelijk, is voorbij”, poneert Braes. “In heel wat Europese lidstaten werden na Enron en andere schandalen regels ingevoerd die de combinatie audit en consultancy regelden. In België geldt de one to one-regel: het adviesgedeelte in de omzet van een bedrijf mag niet hoger zijn de fees die we als bedrijfsrevisor ontvangen, zonder de uitdrukkelijke goedkeuring van het auditcomité. Met het Rapport Barnier komt er een harmonisering. Een goede zaak voor Europese spelers, zoals wij. Ik heb de indruk dat de Belgische regels alvast niet strenger zullen worden.”

H.B.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content