‘Rijken werden rijker in 2013 en worden nog rijker in 2014’

© reuters

De crisis treft niet iedereen. Toch niet de allerrijksten, zo blijkt.

De 300 rijkste mensen op aarde zijn in het tumultueuze jaar 2013 – tot spijt van wie het benijdt – met zijn allen niet armer maar wel rijker geworden.

Volgens berekeningen van het persagentschap Bloomberg is het gezamenlijk vermogen van de 300 superrijken het afgelopen jaar met 524 miljard dollar (382 miljard euro) gegroeid tot 3.700 miljard dollar (2.695 miljard euro).

Wie op de een of andere manier binnen de technologiesector actief was, kon het afgelopen jaar rekenen op de grootste toename van zijn vermogen. Toch blijven er nog 70 van de 300 superrijken over die het afgelopen jaar geen winst maar een nettoverlies in de boeken hebben moeten schrijven. Dat neemt niet weg dat ze samen rijker werden.

Gates, Adelson, Slim en Ortega

De winnaar van 2013 is Microsoft-stichter Bill Gates, die zijn persoonlijk fortuin zag stijgen met 15,8 miljard dollar (11,5 miljard euro) tot 78,5 miljard dollar (57,3 miljard euro). Ter verduidelijking: het aandeel van Microsoft, de grootste softwareproducent ter wereld, klom vorig jaar 40 procent hoger.

Na Bill Gates volgt Sheldon Adelson, oprichter van Las Vegas Sands Corp, ‘s werelds grootste casinobedrijf. Adelson zag zijn vermogen met 14,4 miljard dollar (10,54 miljard euro) toenemen na een koersklim met 71 procent.

De Mexicaanse investeerder Carlos Slim blijft ondanks een verlies van ruim één miljard dollar wel de rijkste miljardair na Bill Gates. Zijn vermogen schommelt rond de 72 miljard dollar.

De Spanjaard Amancio Ortega behield in 2013 de titel van rijkste Europeaan. Ortega is oprichter en topman van Inditex SA, ‘s werelds grootste kledingketen. Miljardair Ortega kocht het afgelopen jaar naar verluidt een kantoorgebouw in het Londense West End voor 410 miljoen Britse pond (479 miljoen euro).

Verborgen miljardairs

Dan bestaat er nog een groep mensen die ‘verborgen miljardairs’ worden genoemd. Dat zijn min of meer onbekende superrijken die in geen enkele rangschikking of vermogenslijst terug te vinden zijn. Het persagentschap Bloomberg is er onlangs in geslaagd 109 van die verborgen miljardairs te ‘ontmaskeren’.

Een van hen luistert naar de naam Lynsi Torres. Zij is de jongste vrouwelijke miljardair in de VS. De 31-jarige erfgename van In-N-Out Burger was er in haar jeugd getuige van hoe haar familie een bescheiden hamburgertent, die ergens in Californië in 1948 werd opgericht, heeft weten om te bouwen tot een fastfood-imperium ter waarde van ruim 1 miljard dollar (raming van Bloomberg).

2014 wordt nog beter

Voor dit jaar ziet het er overigens nog beter uit voor de superrijken. “De rijkenworden nog rijkerin 2014, aldus JohnCatsimatidis , miljardair en oprichter van het c onglomeraat Red Apple Group in een telefonisch interview vanuit zijn kantoor in New York . ” De rente zal laag blijven , de koersen van aandelen zullen blijven stijgen , en de economie zal met minder dan 2 procent groeien, ” verduidelijkte hij. (BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content