Quint Kelders: de Nederlander achter de spuitbussenoorlog

© belga
Wolfgang Riepl
Wolfgang Riepl redacteur bij Trends

Vijf jaar leek de joint venture van het Vlaamse Resilux en de Nederlandse familie Kelders een droomhuwelijk. Maar Quint Kelders, CEO van Airopack Technology Group, hengelt nu naar een andere, Amerikaanse investeerder.

De Vlaming Dirk De Cuyper, CEO van de beursgenoteerde producent van petflessen Resilux, is verwikkeld in een ‘spuitbussenoorlog’ met zijn Nederlandse zakenpartner Quint Kelders, CEO van het in Zwitserland beursgenoteerde Nederlandse bedrijf Airopack Technology Group. Beide bedrijven sloten in 2010 een ogenschijnlijke droomdeal. De joint venture Airolux commercialiseert spuitbussen zonder drijfgas. De Nederlanders leveren de patenten, de technologie en de contacten met de markt. De Vlamingen de productiecapaciteiten. Begin vorig jaar hapte Procter & Gamble toe voor de productie van spuitbussen voor scheerschuim van Gillette.

Maar na een jaar discussie achter de schermen liet Quint Kelders half december weten dat hij Resilux weg wil. Voor de Nederlander gaat het allemaal niet snel genoeg. Met de nieuwe Amerikaanse zakenpartner Apollo, die lonkt met 120 miljoen euro vers geld, wil hij de productiecapaciteit fel opdrijven. De Cuyper voelt zich koud gepakt. Nu Airolux, dat de voorbije jaren enkel verlies maakte, eindelijk zijn hoge beloftes kan waarmaken, zou Resilux weg moeten uit de joint venture. “Dit is echt maar de helft van het verhaal”, vindt Quint Kelders. “Wij lanceren een bod op het belang van Resilux in Airolux. Als Resilux ingaat op het bod, kan het voor ons op lange termijn een leverancier van kunststof blijven.”

Uitvinders

De familie Kelders hanteerde de voorbije decennia een duidelijke strategie: iets uitvinden, daarmee een bedrijf uit de grond stampen, en dan verkopen. Want uitvinden lijkt wel genetisch bepaald. Vader Jan Kelders begon in 1984 samen met een clubje uitvinders, en was onder meer de bedenker van Pritt, de lijmstift die geen vlekken maakt. In geen twee decennia verkocht hij twee bedrijven, die het gevolg waren van uitvindingen.

Vanaf 1998 werd ook zoon Quint lid van de uitvinders. Dat ging niet zonder slag of stoot, liet hij optekenen in een uitvoerig portret in het Beierse beleggersblad Münchner Aktiengeschichten. In zijn jeugd was zijn vader voortdurend onderweg, naar Duitsland, Nederland, Zwitserland, en tal van andere Europese landen. De zoon had liever wat meer standvastigheid. Hij begon als verkoper bij een Nederlandse autodealer. Maar in 1998 ging het dan toch richting buitenland, bij het Zwitserse verpakkingsbedrijf Ganahl. De stilzwijgende belofte was dat Quint op termijn de onderneming zou overnemen. Die termijn kwam er maar niet. En dus ging Quint aan de haal met de grootste klant, de Duitse cosmeticareus Henkel. Quint startte zijn eigen bedrijf, Keltec Dispensing Systems.

Dat bedrijf, een producent van kunststof pompjes die vloeistoffen omzetten in schuim, werd de kern van zijn huidige activiteiten. Al bijna twee decennia sleutelt Quint aan een spuitbus, waarin drijfgas wordt vervangen door gewone lucht. Lyrisch wordt de Nederlander bij het eventuele potentieel. De wereld consumeert 16 miljard spuitbussen, voor onder meer haarlak, deodoranten, scheerschuim. Die worden gemaakt uit 800 miljoen kilo aluminium, omdat het drijfgas ontvlambaar kan zijn. Met Quints alternatief uit kunststof wordt aluminium overbodig, wat de spuitbus lichter maakt. Dat leidt tot een vijfde minder energieverbruik, en een daling met 65 procent van de CO2-uitstoot, gezien de spuitbus zonder drijfgas werkt.

De patenten en nieuwigheden heeft Kelders in huis, via Airopack Technology Group. Alleen: de massale commercialisering en productie komt maar niet van de grond. Toch kon de familie Kelders de voorbije jaren diverse investeerders overtuigen met de baanbrekende technologie. In 1999 nam een investeringsfiliaal van ABN AMRO een minderheidsbelang in de familiale bedrijven. Eind 2006 trok de bank echter naar de rechter voor vermeende onregelmatigheden bij diverse filialen van de familie Kelders. Maar de bank haalde over de hele lijn bakzeil met zijn klachten.

80 miljoen euro

In 2007 verkocht Kelders Keltec Dispensing Systems aan de Amerikaanse beursgenoteerde vennootschap Meadwestvaco. Later werd nog een onderneming verkocht aan Henkel. Het levert Quint een plek op in de Quote 500, de Nederlandse rijkenlijst, met 80 miljoen euro vermogen in 2015. Maar hij wil niet alle eieren in één mand _ Airolux _ leggen. Het geld zou nu via de nieuwe partner, Apollo, komen. “We hebben met Airopack Technology Group al fors geïnvesteerd in Airolux”, zegt Quint Kelders. “Apollo zal nu mee investeren in expansie.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content