Piketty weigert Légion d’honneur: ‘niet taak van overheid om te beslissen wie eerbaar is’

© REUTERS

De Franse econoom Thomas Piketty, die in 2014 internationaal furore maakte met zijn werk ‘Kapitaal in de 21ste eeuw’ weigert de Légion d’honneur die de Franse president François Hollande hem wil toekennen.

De Franse econoom Thomas Piketty, die in 2014 internationaal furore maakte met zijn werk ‘Kapitaal in de 21ste eeuw’ weigert de Légion d’honneur die de Franse president François Hollande hem wil toekennen. “Ik denk niet dat het de rol van een overheid is om te beslissen wie eerbaar is”, legt hij de onderscheiding naast zich neer. “Ze zou er goed aan doen zich toe te leggen op het herlanceren van de groei in Frankrijk en Europa.”

Piketty’s studie handelt over de evolutie van de verdeling van de welvaart. Voor een meer gelijke verdeling, moeten hoge belastingen op vermogens(winst) worden geheven, stelt hij. Het succes van het boek maakte van Piketty een idool van politiek links. Ook in de Verenigde Staten is het werk een hit. Piketty werd er reeds ontvangen door de raadgevers van president Barack Obama.

Nobelprijswinnaar

De voorbije nieuwjaarsnacht werd officieel bekendgemaakt wie dit jaar de Légion d’honneur krijgt, de hoogste nationale onderscheiding in Frankrijk. Piketty stond op het lijstje, naast onder meer schrijver en Nobelprijswinnaar Patrick Modiano. Maar Piketty weigert dus de onderscheiding. “Ik verneem net dat ik voorgedragen ben voor de Légion d’honneur. Ik weiger deze nominatie omdat ik niet denk dat het de rol van een overheid is om te beslissen wie eerbaar is”, verklaarde hij aan het Franse persbureau AFP. “Ze zou er goed aan doen zich toe te leggen op het herlanceren van de groei in Frankrijk en Europa.” (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content