Piet Vanthemsche (Boerenbond): ‘Je mag niet te lang één functie doen’

© belga
Wolfgang Riepl
Wolfgang Riepl redacteur bij Trends

Piet Vanthemsche verlaat op 1 december de Boerenbond. Zijn opvolgster als voorzitter wordt Sonja De Becker. “Dit was een fantastische baan”, zegt Vanthemsche aan Trends. “Maar nieuwe mensen brengen nieuwe ideeën.”

Piet Vanthemsche (59) kondigde deze voormiddag zijn vertrek aan als voorzitter van de Boerenbond, ‘s lands grootste landbouworganisatie. “Het was gepland”, licht de voorzitter zijn afscheid toe. “We hebben het intern goed voorbereid. Als voorzitter kan je maximaal twee mandaten van vijf jaar doen. Ik ben in 2008 begonnen. Mijn mandaat werd verlengd in 2013. Ik kon tot 2018 aanblijven, maar ik had me al een tijd voorgenomen dat ik mijn mandaat niet volledig zou uitdoen.”

“Nog vóór de zomer heb ik het hoofdbestuur van de Boerenbond over mijn plannen ingelicht. Ik wou de regie doen van mijn eigen opvolging. In 2013 werd Sonja De Becker ondervoorzitter. Zij is gepokt en gemazeld in de organisatie. Zij zal dit goed doen, want ze kent haar dossiers door en door.” De Becker werkt sinds 1990 bij de Boerenbond. In 2001 werd ze algemeen secretaris.

Nieuwe mensen, nieuwe ideeën

Piet Vanthemsche wil als 59-jarige nog iets anders doen. “Je mag niet te lang één functie doen. Dit is zowel goed voor de organisatie als voor mij. Nieuwe mensen brengen nieuwe ideeën. Maar de voorzittersfunctie was een fantastische baan. Wat ik precies ga doen, laat ik weten op 1 december. Tot dan blijf ik voltijds voorzitter van de Boerenbond. Deels zoek ik nog naar een nieuwe functie, deels praat ik al met geïnteresseerde partijen”. Vanthemsche wordt geen voorzitter van de koepel van Europese landbouworganisaties.

“Wat me het meest is bij gebleven de voorbije zeven jaar? We hebben zwaar geïnvesteerd in het ketenoverleg, de relaties tussen de producenten en de verkopers van onze landbouwproducten. Daarin zijn toch wel dingen gerealiseerd. Ik vind ook dat de Boerenbond veel opener communiceert. Dat was niet altijd gemakkelijk, maar ik vond dat het zo moest. Daarnaast was het een ongelooflijke ervaring om te kunnen werken met een beroepsgroep die het enorm lastig heeft. Uiteraard was er vaak druk. Maar het leverde ook veel voldoening en erkenning. Beleeft de landbouw moeilijke tijden? Ja. Maar de landbouw zal er zich doorslaan.”

“Een magistrale voorzitter”

Voor Hendrik Soete, de gedelegeerd bestuurder van Aveve, een Boerenbond-dochter en de marktleider in de toelevering aan de landbouwproducenten in België, kwam het vertrek van Vanthemsche onverwacht. “Zijn vertrek is spijtig. Hij was een goede voorzitter. Hij steunde alle initiatieven van Aveve, en kwam zelf vaak nog met veel betere voorstellen. Niets wijst op enige misnoegdheid over de organisatie. In het ketenoverleg speelde hij een magistrale rol. Als een perfecte diplomaat zocht hij een oplossing voor iedereen rond de tafel.”

Marc Wittemans, gedelegeerd bestuurder van MRBB, de financiële holding boven de Boerenbond, was al enkele maanden op de hoogte van het vertrek van Vanthemsche. “Er is absoluut geen sprake van misnoegdheid. Noch bij hem, noch bij onze organisatie. Hij wil gewoon nog eens nieuwe dingen doen. Hij was een goede voorzitter. Een uitzonderlijk man, met een sterke visie. Hij kan dingen ook doordrukken. Ik zal hem missen, ook persoonlijk.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content