Over twee, drie jaar wordt Jules Noten wellicht CEO bij Vandemoortele

© Wouter Rawoens

Eigenlijk wou topmanager Jules Noten tot aan zijn pensioen bij Balta blijven. Maar bij Vandemoortele kreeg hij een aanbod dat hij echt niet kon weigeren.

Jules Noten wordt op 22 juni 52 jaar. De jaren die hem resten tot zijn pensioen zal hij niet aan Balta wijden. Dat zag hij in een interview met De Tijd van begin december 2010 nochtans wel zitten. Hij leidt de West-Vlaamse wereldspeler in vloerbekleding sinds februari 2009, maar ruilt Balta vanaf 1 augustus voor Vandemoortele. Hij wordt er hoofd van de afdeling bakkerijproducten bij Vandemoortele, een van de twee centrale poten van de voedingsmultinational

Jules Noten loodste Balta – eigendom van het Britse investeringsfonds Doughty Hanson en (nog steeds) te koop – de afgelopen jaren door de zwaarste crisis in zijn geschiedenis. Op Notens palmares bij Balta staan de overname van de vloerbekleding van Domo en de start van een fabriek in Turkije.

“Dat heeft hij zeker niet slecht gedaan”, oordeelt Tyno Parmentier, vakbondsman van ABVV Textiel. “In tegenstelling tot bij andere textielbedrijven heeft het bij Balta lang geduurd voor de eerste herstructurering eraan kwam.” Midden juni kondigde Balta een ontslagronde aan. Er staan 84 banen op de tocht.

Jules Noten zal die herstructurering niet langer uitvoeren. Bijna tegelijk maakte hij zijn overstap naar de voedingsmultinational Vandemoortele bekend. “Ik zie geen verband tussen de aangekondigde ontslagen en zijn vertrek”, zegt Tyno Parmentier. Jules Noten zelf wil voorlopig geen enkele commentaar kwijt op zijn afscheid. “Ik blijf me voorlopig voor de volle honderd procent inzetten voor Balta. Tot 31 juli blijft Vandemoortele op de achtergrond”, laat de manager verstaan.

Internationale carrière

Bij Vandemoortele moet Noten de kwakkelende afdeling bakkerijproducten weer op het juiste spoor zetten. Sinds de overname van de Franse onderneming Panavi in 2008 doet de afdeling het minder goed. De rendabiliteit bleef ondermaats, waardoor Vandemoortele zelfs zijn kroonjuweel Alpro (de sojaproducten) moest verkopen.

Notens nieuwe baan zou een opstapje zijn naar meer. De huidige CEO, de familieman Jean Vandemoortele, zou over twee tot drie jaar doorschuiven naar de functie van voorzitter van de raad van bestuur. Jules Noten zou dan CEO worden.

Adelbrieven heeft de geboren Limburger meer dan voldoende bijeengesprokkeld. Na een jezuïetenopleiding in het Sint-Jozefcollege in Turnhout, trok hij naar de universiteit voor een economische opleiding. Jules zou zijn vader Leo opvolgen aan het hoofd van de groothandel in stookolie, thermische isolatie en onderhoud van centrale verwarming. Maar hij koos voor een internationale carrière bij Unilever en zijn schoonbroer nam het roer van het familiebedrijf over. “Het is er nog, Noten in Hamont. Voor de werknemers ben ik vast nog altijd Juleke, voor de mensen uit de buurt Jules van Leo Noten”, aldus Jules Noten in hetzelfde interview in De Tijd.

Niet op de werkvloer

Jules Noten bleef achttien jaar bij Unilever. Hij werd er onder meer landendirecteur voor België en algemeen directeur voor de voedingsbedrijven in Ierland. De sluwe marketeer zette Magnum in de markt. In 2003 verliet hij Unilever, want hij kon hogerop. Maar Jules Noten wil voeling houden met de markt van alledag, snel beslissen via korte communicatielijnen. Wie een te hoge functie heeft, vervreemdt van de werkvloer.

Tyno Parmentier van ABVV Textiel merkte daar niet veel van, bij Balta. “We zagen hem slechts één keer per jaar, voor een strategische, maar vrijblijvende babbel over de toekomst van de onderneming. Hij was zeker niet de man die rondliep in de fabriek en een babbeltje sloeg met het personeel. Jules Noten was meer de overkoepelende manager”.

Maar dat is dan ook de enige kritiek van de vakbondsman. De balans van Jules Noten bij Balta oogt meer dan goed. Balta is er de voorbije jaren duidelijk op vooruitgegaan. Dat was ook al het geval met zijn vorige werkgever. Van 2003 tot 2008 leidde Jules Noten Partners in Lighting, het voormalige Massive uit Kontich. Het verlichtingsbedrijf werd in 2007 na een verkocht aan Philips.

Wolfgang Riepl

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content