Oprichter BURO II overleden

02/09/15 om 14:53 - Bijgewerkt om 14:53

Architect en ondernemer Hendrik Vermoortel is op 65-jarige leeftijd overleden.

Oprichter BURO II overleden

© Kris Vandamme

Hendrik Vermoortel stond in 1978 aan de wieg van het Roeselaarse architectenbureau BURO II. In 2011 fuseerde BURO II met ARCHI+I, een Brussels architectenbureau opgericht in 1983 door Philémon Wachtelaer. Voor Hendrik Vermoortel was dat ook het moment om een stap terug te zetten.

BURO II & ARCHI+I cvba is een van de grootste Belgische architectenbureaus. De groep telt ongeveer 120 medewerkers en heeft vestigingen in Brussel, Gent, Roeselare en Rijsel. Vandaag is de leiding in handen van vier nieuwe vennoten: Rita Agneessens, Geert Blervacq, Tom Vandorpe en Pieterjan Vermoortel, de zoon van Hendrik Vermoortel.

Hendrik Vermoortel was ontwerper van diverse projecten in een breed gamma aan sectoren: van publieke gebouwen, woon- en zorgcentra en banken tot gemengde pps-projecten en woningen. Ook veel West-Vlaamse bedrijfsgebouwen zijn van zijn hand. Hij had en sterk netwerk in het West-Vlaamse bedrijfsleven.

Een van zijn bekendste ontwerpen is het International Convention Center in China waarmee hij in 2008 een wereldarchitectuurprijs won. Hij ontwierp ook de eerste passiefschool in Vlaanderen. Het nieuwe ziekenhuis van Knokke-Heist (in aanbouw) komt ook van de tekentafel van BURO II & ARCHI+I.

In 2014 won Hendrik Vermoortel een Lifetime Achievement Award voor de visie, de esthetiek en de kwaliteit die hij aan tal van stadsontwikkelingsprojecten in binnen- en buitenland gaf.

De publieke afscheidsplechtigheid vindt plaats op zaterdag 5 september om 11 uur in de Godelievekerk in Roeselare, een kerk die hij zelf ontwierp.

Lees meer over:

Onze partners