‘Onverantwoorde risico’s van Fortistop kwamen te weinig naar buiten’

© ImageGlobe

Vijf jaar geleden viel bank-verzekeraar Fortis. Adjunct-hoofdredacteur Daan Killemaes van Trends blikt terug.

Vijf jaar geleden luidde de val van Fortis het begin van de bankencrisis in. Het aandeel van de Fortisgroep was gedecimeerd en heel wat klanten hadden hun geld weggehaald. Adjunct-hoofdredacteur Daan Killemaes van Trends blikt terug.

‘Fortis was eigenlijk in die dagen niet meer te redden. Zonder die bank run was het volgens mij niet anders afgelopen,’ zei Daan Killemaes in Hautekiet op Radio 1. ‘Fortis zat te veel in de problemen, het had te veel risico’s genomen en zijn kapitaalpositie was te zwak. Het was dus, zeker gezien de internationale crisis, bijna onbegonnen werk om die bank nog te redden.’

Beleggersbedrog

De informatie die Fortis naar de beleggers stuurde, was volledig fout. Killemaes: ‘Natuurlijk kon Maurice Lippens (de voorzitter, nvdr.) op dat moment moeilijk zeggen dat Fortis in de problemen zat, want dan had hij de bank meteen kunnen sluiten. Maar men had veel vroeger en harder moeten ingrijpen bij Fortis. In plaats van een kleine kapitaalverhoging had men veel vroeger delen van de groep moeten verkopen of veel eerder een grotere kapitaalverhoging moeten doen, in plaats van halfslachtige maatregelen te nemen.’

Donderdag beslist de raadkamer in Brussel wie van de ex-Fortistoplui zich voor de strafrechter moet verantwoorden wegens beleggersbedrog.

‘Het is duidelijk dat wat intern geweten was, enorm verschilde van wat naar buiten werd gebracht,’ zegt Killemaes. Daarmee verwijst hij onder andere naar de e-mails van Lippens naar toenmalig CEO Jean-Paul Votron die vorige vrijdag uitlekten.

‘Fortis is altijd voorgesteld als een goedehuisvaderaandeel, als een bank die goed geleid werd, maar de realiteit is dat de top onverantwoorde risico’s nam op verschillende fronten. Dat is te weinig naar buiten gekomen.’ (KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content