Ondernemers zonder diploma, maar toch geslaagd

© Belga

Het academiejaar is gestart. Veel succesvolle ondernemers begonnen nooit aan een hogere studie of gooiden de academische handdoek in de ring. Hebben ze er achteraf spijt van?

Verleden week startte het academische jaar. Meer dan 200.000 studenten strijden voor een diploma en bereiden zich zo voor op een carrière. “Wie ooit een topjob wil in een onderneming, moet een diploma kunnen voorleggen”, stelt Frank Schelstraete, van het Gentse executive search-kantoor Schelstraete & Desmedt. “Managers zonder universitair diploma worden een zeldzaamheid. Het alternatief voor gebuisde studenten met ambitie: zelf met een bedrijf beginnen.

Trends ging op zoek naar ondernemers die het gemaakt hebben ondanks het feit dat ze geen diploma hebben.

Vic Swerts, stichter van de Turnhoutse silicone- en lijmproducent Soudal, is zo iemand. “Het heeft geen enkele negatieve invloed gehad op mijn carrière”, relativeert hij. “Als zelfstandig ondernemer is er niemand die naar mijn diploma heeft gevraagd. Als ik er een gehad zou hebben, was ik allicht geen zelfstandige geworden, maar directeur in een of ander bedrijf.”

Swerts omringt zich wel met 150 universitair geschoolden die in hun discipline veel sterker zijn dan hem. “Ik ben de coördinator. Je kunt dat vergelijken met een orkestmeester die geen enkel instrument bespeelt, maar wel een geweldig orkest heeft. Je hebt dus inderdaad nood aan mensen met diploma’s om je bedrijf te kunnen runnen. Maar nog veel meer noodzakelijk zijn generalisten die logisch denken, het goede voorbeeld geven, een goed buikgevoel en karakter hebben.”

Paul Gheysens, gedelegeerd bestuurder van vastgoedontwikkelaar Ghelamco, is de zoon van een hereboer en wilde eerst veearts worden. Hij kapte met de studie. “Niet een diploma, maar talent is van belang. Je moet karakter hebben en initiatief durven nemen. En, zeker in het vastgoed, snel kunnen rekenen. Boerenverstand is mijn levensfilosofie.”

“Hard werken en een flinke portie gezond boerenverstand zijn mijn ingrediënten van het succes”, verklaart ook Willy Naessens (Willy Naessens Group), die op zijn veertiende de schoolbanken verliet. “De eerste tien jaar als ondernemer heb ik veel nutteloze tijd verloren, maar ook veel bijgeleerd. Na tien jaar heb ik mijn eerste boekhouder aangeworven. Vanaf toen zijn de zaken me veel duidelijker geworden. Hij leerde me te werken met aparte business units. Zo kreeg ik veel beter inzicht in wat minder of niet rendabel was.”

Professor Hans Crijns (Vlerick Business School): “Het buikgevoel overheerst dikwijls bij iemand zonder diploma. Op zich is dat geen slechte zaak. Ondernemen is durven, dromen, denken, doen en doorzetten. Iemand met een achtergrond in financiën, marketing of als ingenieur zal bij het nemen van een beslissing de oplossing kunnen aftoetsen aan een opgebouwde body of knowledge. Wie teveel denkt en voortdurend afweegt, neemt uiteindelijk geen beslissing.” (HB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content