Nobelprijs Economie 2014 voor Jean Tirole

13/10/14 om 13:21 - Bijgewerkt om 14:10

De 61-jarige Fransman Jean Tirole heeft de Nobelprijs voor de Economie 2014 gewonnen 'voor zijn analyse van marktmacht en regulering'.

Nobelprijs Economie 2014 voor Jean Tirole

Jean Tirole © .

De 61-jarige Fransman Jean Tirole heeft de Nobelprijs voor de Economie 2014 gewonnen "voor zijn analyse van marktmacht en regulering". Dat is in de Zweedse hoofdstad Stockholm bekendgemaakt.

Tirole is verbonden aan de universiteit Toulouse 1 Capitole.

De Zweedse academie noemt Tirole "een van de meest invloedrijke economen van onze tijd". Hij heeft belangrijke theoretische bijdragen geleverd in verschillende domeinen, maar is vooral bekend voor zijn onderzoek naar sectoren die gedomineerd worden door slechts enkele machtige bedrijven. Tirole werd in 1953 geboren in het Franse Troyes. Eerst studeerde hij in eigen land, maar in 1981 haalde hij zijn doctoraat aan het Amerikaanse Massachusetts Institute of Technology (MIT) in Cambridge. Nu is hij wetenschappelijk directeur aan het Instituut voor Industriële Economie van de Toulouse School of Economics. Op zijn CV staat onder meer een eredoctoraat aan de Université Libre de Bruxelles (ULB) in 1989.

De Nobelprijs voor Economie heet officieel "prijs van de Zweedse centrale bank (Sveriges Riksbank) voor economische wetenschappen in herinnering aan Alfred Nobel". Hij wordt sinds 1969 uitgereikt. Dit jaar was de prijs 8 miljoen Zweedse Kronen (878.000 euro) waard.

Vorig jaar wonnen de Amerikaanse onderzoekers Eugene F. Fama, Lars Peter Hansen en Robert J. Shiller.

Het zijn vooral economen uit de Verenigde Staten die de Nobelprijs in de wacht gesleept hebben. Sinds 1994 was dat maar enkele keren niet het geval. Tot het kransje Nobelprijswinnaars Economie behoren bekende namen, zoals Paul Krugman, Milton Friedman, Friedrich August von Hayek en Joseph Stiglitz.

(Belga/SD/BO)

Lees meer over:

Onze partners