Nicolas Hayek, oprichter van Swatch Group overleden

Nicolas Hayek, de oprichter van de Zwitserse Swatch Group, is maandag op 82-jarige leeftijd overleden. Volgens een mededeling van het horlogemerk stierf Hayek aan een hartaanval.

De ondernemer van Libanees-Amerikaanse afkomst wordt beschouwd als de architect van de wedergeboorte die de Zwitserse uurwerkenindustrie onderging in de jaren tachtig.

Hij was het die in 1985 de in nood verkerende Zwitserse horlogemakers samenbracht in Swatch Group. Tot dan verkeerde de sector in het Alpenland in crisis, onder meer door de concurrentie van goedkopere producenten in Azië.

Nicolas Hayek bouwde Swatch Group, dat een twintigtal merken telt, uit tot een multinationale onderneming met meer dan 24.000 werknemers, die jaarlijks een zakencijfer van meer dan 5 miljard Zwitserse frank genereert.

Als mens werd Hayek vooral bekend vanwege zijn sigaren, wegens het dragen van meerdere horloges tegelijkertijd en voor zijn commentaren op de politieke en economische actualiteit.

Hayek was nog altijd voorzitter van Swatch Group. De operationele leiding over het bedrijf had hij in 2003 al overgedragen aan zijn zoon Nick.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content