‘Maurice Lippens schiet op iedereen’

© Belga

Maurice Lippens, de voormalige voorzitter van Fortis, schuift de schuld voor het Fortis-drama in de schoenen van voormalig topman Jean-Paul Votron, het management, de toezichthouder en de revisoren.

Maurice Lippens, de voormalige voorzitter van Fortis, schuift de schuld voor het Fortis-drama in de schoenen van voormalig topman Jean-Paul Votron, het management, de toezichthouder en de revisoren. Lippens was naar eigen zeggen ‘nooit bankier’ en heeft een ‘relatief oppervlakkig begrip van die materies’.

Dat meldt De Tijd vrijdag op basis van verklaringen van Lippens tijdens verhoren door de federale gerechtelijke politie, die de Franstalige zusterkrant L’Echo kon inkijken. Lippens wou desgevraagd geen verdere commentaar geven.

Het is voor het eerst dat er iets naar buiten sijpelt over de inhoud van de verhoren die in een kader van het gerechtelijk onderzoek rond Fortis werden afgenomen. De betrokken verhoren hadden plaats in het kader van het strafonderzoek naar de val van Fortis onder leiding van de Brusselse onderzoeksrechter Jeroen Burm.

Lippens zou onder meer verklaard hebben dat ‘in bepaalde gevallen CEO Jean-Paul Votron en financieel directeur Gilbert Mittler zakenbankiers bedreigd hebben’. “Ze zouden er geen beroep meer op doen indien ze me informeerden. Ik kan onder meer JP Morgan en UBS noemen,” luidt het.

Votron was volgens Lippens een ‘heel agressieve CEO die niet tolereerde dat men bij mij kwam klagen over eender wat’. De toenmalige toezichthouder CBFA heeft bovendien volgens Lippens ‘indertijd haar rol niet gespeeld’. “Ik ben nooit bankier geweest en mijn begrip van die materies is relatief oppervlakkig,” aldus de voormalige voorzitter van Fortis. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content