Luc Desender (Electrawinds): de groene speler-coach

© belga

Met de overname van een meerderheidsparticipatie in de Franse ontwikkelaar Biomelec zet Electrawinds zijn opmars bij onze zuiderburen voort.

Vanop het industrieterrein Plassendale waaiert het Oostendse groenestroombedrijf Electrawinds steeds verder uit. Goed tien jaar geleden huldigde Luc Desender vijf turbines in langs het Boudewijnkanaal in Brugge, het eerste privéwindmolenpark in België. De nuchtere West-Vlaming verkocht een jaar later zijn goeddraaiende VW-Audi-concessie, en stortte zich op de energiesector.

Electrawinds presenteert zichzelf anno 2010 als een Europees referentiebedrijf, dat 200 MW productiecapaciteit heeft aan hernieuwbare energie. Die wordt opgewekt in windturbines, biomassacentrales en solarparken in België, Frankrijk, Italië, Roemenië en Zuid-Afrika. Op de loonlijst staan 220 mensen in tien landen. De doelstelling blijft nog altijd een Europese toptienspeler te worden. Desender: “Op termijn willen we in België, Italië, Frankrijk, Roemenië en Bulgarije telkens zowat 100 megawatt productiecapaciteit, in Zuid-Afrika op iets langere termijn ook.”

De jongste stap in die evolutie is een meerderheidsparticipatie in het Franse Biomelec. Dat ontwikkelt samen met de Caisse des Dépôts et Consignations (CDC) vijf biomassaprojecten. Sowieso is de Franse markt steeds belangrijker geworden voor de groep: eind dit jaar zullen de windactiviteiten bij onze zuiderburen groter zijn dan de Belgische.

Keeper
Desender belichaamt het archetype van de West-Vlaamse bedrijfsleider. Nuchter, hardwerkend en gezegend met een gezond zakeninstinct. Gewapend met enkel een diploma middelbaar onderwijs bleek de Zedelgemse zoon van een beroepsmilitair een volbloedondernemer, behoedzaam maar met visie, en niet wars van een berekend risico.

Zijn eerste tweedehandswagen kocht hij van het geld dat hij verdiende als keeper bij tweedeprovincialer SV Loppem. Na tussenstops als verkoper bij een autogarage en bediende bij de Christelijke Mutualiteiten, gooide hij zich in 1987 in bijberoep op de export van tweedehandswagens naar Spanje en later Oost-Europa.
Desender kocht in 1991 het Brugs Motoren Bedrijf over van de familie Van Watermeulen, en bouwde het uit tot de op een na grootste VW-Audi-dealer van West-Vlaanderen. Na een stroompanne kreeg het idee om zelf een windmolen te bouwen langzaam vorm. Dat leidde eind 1999 tot de oprichting van Electrawinds.

De energiepionier beschouwt zichzelf in de eerste plaats als “een speler-coach. Ik geef graag op het veld aanwijzingen. Je hoeft mensen niet tot in de details te sturen. Mijn medewerkers krijgen binnen de lijnen veel vrijheid.” Desender bouwde het bedrijf stelselmatig uit, zonder stappen over te slaan. De plannen om zelf elektriciteit te verkopen, werden in de schuif gestopt. “Dan zouden we van 220 medewerkers dadelijk moeten verdubbelen. Je moet als organisatie zorgen dat je niet te veel hooi op je vork nemen.”

Stabiel
Voor de financiering mikt hij op “een stabiel aandeelhoudersschap, dat oog heeft voor de lange termijn”. Na de Britse durfkapitalist 3i stapten Participatiemaatschappij Vlaanderen (PMV), de Federale Participatie- en investeringsmaatschappij (FPIM), DG Infra+, Dexia en Gimv-XL in. Die worden vooral gelokt door de stijgende omzet -83,2 miljoen euro in 2009 – en de stevige bedrijfskasstroom: van 8 miljoen in 2008 naar 17 vorig jaar en wellicht 35 in 2010. Netto is er een papieren verlies, veroorzaakt door de IFRS-boekhoudnormen die het niet-beursgenoteerde bedrijf al jaren hanteert.

Al blijven er nog ergernissen. “Wanneer je elders aan alle voorwaarden voldoet, is de kans groot dat je een vergunning krijgt. In Vlaanderen kan je ze dan nog altijd mislopen. Zelfs in Wallonië zijn de spelregels duidelijker.” Ook de modernisering van de windturbines aan het Brugse Boudewijnkanaal, waarmee het allemaal begon in 2000, kreeg een negatief advies van het lokale stadsbestuur. Daardoor blijft een nieuwe vergunning uit tot minstens december 2011.

Begin december stapte Electrawinds in FlanSea. Dat samenwerkingsverband met vijf andere bedrijven wil onder leiding van de Universiteit Gent de mogelijkheden onderzoeken van elektriciteit op basis van golven. “De eerste projecten verwacht ik pas binnen drie, vier jaar. Zelf verwacht ik meer van nieuwe technologie voor biomassa. Dat heeft een grote toekomst, maar die moet in feite nog beginnen.”

LUH

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content