Laaggeschoolde jongeren profiteren niet mee van economische heropleving

© BELGA

Laaggeschoolde jongeren (tot 25 jaar) vinden het veel moeilijker om nu een job te vinden dan voor de economische crisis.

Jongeren die een beter diploma kunnen voorleggen, zeggen dat ze nu net gemakkelijker aan werk geraken. Dat blijkt uit een studie uitgevoerd door het Planbureau, waar Le Soir over schrijft.

Technologische vernieuwingen

Tussen 2002 en 2007 vonden mensen die enkel een diploma lagere school behaalden gemiddeld na 9 maanden werk, tegenover 13 maanden vandaag. Dit in tegenstelling tot jongeren met een masterdiploma. Waar het voor de crisis gemiddeld genomen 4,5 maanden duurde eer de eerste job binnen was, kunnen ze nu al na drie maanden aan de slag.

Het onderzoek haalt de sterk toegenomen vraag naar hooggekwalificeerde arbeidskrachten door de technologische vernieuwingen tijdens de crisis aan als een van de redenen.

Voorts blijkt dat jongeren met een lager diploma harder getroffen worden door maatregelen die het zoeken naar werk bemoeilijken. “Vooral voor Waalse jongeren blijkt dit een nefast gegeven te zijn”, luidt het bij de onderzoekers.

Regionale verschillen

Ook wie in Vlaanderen woont heeft meer kans om werk te vinden nu de economische groei aanzwengelt. Doordat de Vlaamse economie het sterkt heropleeft, vinden werklozen van alle slag in die regio sneller werk dan werkzoekende in Wallonië. Opvallend is dat hooggeschoolden in Wallonië behoorlijk snel aan de bak raken. Al moet je dat wel met een korrel zout nemen, klinkt het bij het Planbureau. “Het merendeel van de Waalse jongeren aanvaardt een job waarvoor ze overgekwalificeerd zijn.”

Brussel is de enige regio waar de werkgelegenheidskansen voor midden- en laaggeschoolden niet zijn afgenomen. (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content