‘Kweekvlees is een onvermijdelijk compromis’

© Reuters

Professor Mark Post was weer even missionaris tijdens Tedx in Brussel. Het evangelie dat hij predikt, gaat over kweekvlees. De wereld heeft een alternatief voor de hamburger uit de wei, zo gelooft hij.

Een biefstuk uit een proefbuis? Het kan. In augustus liet professor Mark Post van de Universiteit Maastricht een panel proeven van een hamburger die hij in zijn labo in Maastricht had gekweekt uit de stamcellen van een koe. De wereld heeft een alternatief voor de veeteelt nodig, gelooft de achterneef van wielerlegende Peter Post.

Ruim 5 miljoen euro heeft het onderzoeksprogramma voor kweekvlees al gekost. Het gros kwam van de Nederlandse overheid. Maar er is ook al één belangrijke privé-investeerder aan boord: Google-oprichter Sergey Brin. Hij stak vooralsnog één miljoen in de kweekburger.

Sinds de officiële voorstelling van de kweekburger is de interesse bij andere industriële investeerders fors toegenomen. “Maar wij zijn geen bedrijf”, zegt Post. “En we staan nog niet ver genoeg met ons onderzoek om durfkapitalisten aan boord te nemen. Dat kan over een jaar of twee helemaal anders zijn.”

Waarom heeft de wereld kweekvlees nodig?

MARK POST. “We gaan een serieus probleem tegemoet met de veeteelt. We voelen de urgentie nog niet, omdat de prijs van vlees nagenoeg stabiel blijft en er voldoende aanbod is. Maar mensen moeten weten dat daar relatief snel verandering in komt: we zullen tegen de grenzen van door veeteelt geproduceerd vlees aanlopen.”

Op welke termijn ziet u dat gebeuren?

POST. “Dat kan geen mens precies zeggen. Wat we wel weten: volgens berekeningen van de Wereld Gezondheidsorganisatie verdubbelt de komende veertig jaar de vraag naar vlees. Dat komt omdat de mensen in China, India, Rusland en Zuid-Amerika meer vlees gaan eten. Dat is het gevolg van een groeiende bevolking, maar komt tegelijk door het toenemende vleesverbruik van de opkomende middenklasse in die landen. Het probleem is: er is gewoon niet genoeg ruimte. Nu al wordt 70 procent van onze landbouwgronden gebruikt voor het telen van dierenvoeder.”

Voor de productie van het kweekvlees gebruikt u stamcellen van een koe. Maar om die te vermenigvuldigen moet u ze toch ook voeden?

POST. “Op dit moment gebeurt dat met commercieel verkrijgbare voedingsstoffen. Die moeten inderdaad ook worden gemaakt. Het is heel duidelijk dat kweekvlees enkel een oplossing kan zijn als je met minder grondstoffen dezelfde hoeveelheid vlees kan produceren. En omdat je in het laboratorium die variabelen in de hand hebt, is dat volgens ons een interessante optie. Wij denken dat we efficiënter kunnen worden dan een koe. Want een koe is niet efficiënt: voor elke 15 gram vlees heb je 100 gram voedsel nodig dat je aan de koe voedert. Als je dat naar 50 gram kan ombuigen, heb je een enorme winst.”

Is de vegetarische burger geen beter alternatief?

POST. “Een hamburger is niks anders dan een schijfje van een aantal losse bestanddelen. Dat is hetzelfde bij een veggieburger, maar de bestanddelen verschillen. Bij ons is dat vlees, bij de vegetarische burger is het een andere eiwitbron.”

“Ik denk dat een vegetarische wereld een utopie is. We weten al 35 jaar dat er een probleem is met veeteelt. Iedereen die vlees eet, voelt zich een klein beetje in gewetensnood. Collectief hadden we dus al veel eerder kunnen beslissen om vegetarisch te worden. Maar het percentage vegetariërs is de afgelopen vijftien jaar volstrekt stabiel gebleven. Hoe dat komt weet ik niet. Misschien is wel iets inherent aan ons, dat maakt dat we vlees willen eten?”
“Voor alle duidelijkheid: ik ben geen vegetariër, maar ik hoop dat de vegetariërs die er nu zijn, niet overstappen op kweekvlees. Want vegetarisch leven is nog altijd beter voor milieu en dieren dan kweekvlees.”

Kweekvlees is dus een compromis?

POST. “In zekere zin wel. Het is een onvermijdelijk compromis. Wij doen dit niet voor de vegetariërs, maar voor de verstokte vleeseters.” (RB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content