Kleuters zullen later beroep uitoefenen dat nog niet bestaat

© Thinkstock

Wat als uw kind later een beroep zou uitoefenen … dat vandaag nog niet bestaat? U ziet hem misschien al als dokter of advocaat terwijl hij eigenlijk storyteller wordt.

Wat als uw kind later een beroep zou uitoefenen … dat vandaag nog niet bestaat? U ziet hem misschien al als dokter of advocaat terwijl hij eigenlijk storyteller wordt.

Volgens ManpowerGroup zullen twee derden van de kleuters beroepen uitoefenen die vandaag nog onbestaande zijn. Het ‘bewijs’? Van veel beroepen die vandaag gegeerd zijn, was tien jaar geleden nog geen sprake. Het lijkt dan ook uiterst moeilijk de juiste opleiding te kiezen. En alsof dat nog niet volstaat, zal in het hoger onderwijs de helft van de verworven kennis twee jaar later al gedateerd zijn.

Daarom mogen we ervan uitgaan dat de professionele loopbanen meer en meer uit opleidingen, heroriëntaties enz. zullen bestaan: van functie tot functie, van contract tot contract, van job naar job of van beroep naar beroep. Levenslang leren is eerder norm dan uitzondering aan het worden.

De drie hoofdprofielen van morgen

ManpowerGroup onderscheidt drie verschillende types toekomstprofielen : de Beschermer, de Optimalisator en de Storyteller.

De Beschermer minimaliseert het economisch, milieu- en menselijk risico. Hij verzekert dat beslissingen worden genomen conform de bestaande normen en regels en de hedendaagse ethiek. Hij is als het ware de incarnatie van de ‘zorg’.

De Optimalisator streeft naar de beste rendabiliteit en kostenbeheersing en ontwikkelt daarvoor dashboards of performantie-indicatoren. Hij gedijt dus goed in veel financiële en managementfuncties, maar even zo goed in een technische omgeving als ‘supply chain manager’ of ‘lean manager’ die processen moeten optimaliseren.

De sales en marketingcommunicatieberoepen convergeren almaar meer met de sociale netwerken. De Storyteller geeft (opnieuw) betekenis aan het engagement van de onderneming dankzij de dialoog met alle stakeholders.

Soft skills

Hoe kunnen we optimaal onze kinderen helpen de juiste opleiding te vinden? Voor ManpowerGroup ligt de toekomst van de opleidingen, en dus van de werkenden van morgen, in de ‘soft kills’. Een vrij vage term die op verschillende competenties slaat: ‘kritisch denkvermogen, probleemoplossend vermogen, creativiteit, ‘savoir-être’, teamgeest, ondernemerschap, autonomie’. Voor de groep verzekeren soft kills ‘die het individu in staat stellen zich aan te passen aan de meest uiteenlopende jobs die hem te wachten staan en zijn dus de motor van inzetbaarheid’.

Het Canadees sociaal secretariaat Wagepoint gaat nog verder in de toekomst en identificeert jobs die vandaag nog niet bestaan, zoals de meteocontroleur, de chirurg gespecialiseerd in geheugenversterking of de consulent die het welzijn van ouderen verhoogt…

We kunnen alleen maar hopen dat onze kinderen over ‘gezond verstand’ beschikken en hen richtingen tonen die dat laatste zoveel mogelijk ontwikkelen.

Virginie Moriaux

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content