Justitie roept IMF-topvrouw Lagarde op het matje voor ‘nalatigheid’ in corruptieschandaal

© reuters

Het Franse gerecht heeft een ‘formeel onderzoek’ ingesteld naar IMF-chef Christine Lagarde voor haar rol bij een fraudezaak uit 2008. Lagarde wordt beschuldigd van nalatigheid.

Lagarde zou in haar hoedanigheid van minister van Financiën ‘nalatig’ hebben gehandeld bij een omstreden deal tussen de zakenman Bernard Tapie en de bank Crédit Lyonnais. Aan de hele affaire was een bedrag van 403 miljoen euro gekoppeld.

De ‘nalatigheid’ houdt in dat ze de toekenning van die 403 miljoen euro aan de rechter had moeten voorleggen. Bovendien was ze ervan op de hoogte dat Sarkozy in zijn presidentscampagne financieel gesteund werd door de omstreden zakenman Tapie.

Volgens het persagentschap Reuters werd Lagarde woensdagmorgen voor de vierde maal ondervraagd door Franse magistraten. De IMF- topvrouw werd eerder als getuige gehoord in de zaak Tapie.

Ditmaal wordt er dus een formeel onderzoek naar Lagarde geopend.

Volgens het persagenschap erkent Lagarde de aantijgingen niet en gaat ze de beslissing van het Franse gerecht juridisch aanvechten. Ze zou bovendien niet van plan zijn af te treden als voorzitter van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). (BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content