Joep Konings keert terug naar KU Leuven en Vives

31/03/10 om 17:00 - Bijgewerkt om 17:00

Bron: Trends

Professor Joep Konings keert voltijds terug naar de faculteit economie en bedrijfswetenschappen van de KU Leuven. Joep Konings was het voorbije anderhalf jaar economisch adviseur op het kabinet van José Manuel Barroso, de voorzitter van de Europese Commissie.

Joep Konings: "Vooral tijdens de eerste maanden, met het uitbreken van de crisis, kon ik me uitleven. Maar mijn leercurve vlakte er af en Barroso heeft nu andere diensten nodig. Ik ben op de eerste plaats een onderzoeker en wil op die manier op het beleid wegen. Er gaat niets boven de academische vrijheid."

Konings zal aan de faculteit vol de schouders zetten onder Vives (het Vlaams Instituut voor Economie en Samenleving), de denktank in de schoot van de faculteit die beleidsgericht economisch onderzoek doet. Professor Erik Buyst is directeur van Vives, en Joep Konings zal als voorzitter van het wetenschappelijk comité en de raad van bestuur mee de prioriteiten bepalen.

Joep Konings: "Het debat over het belang van de lokale verankering van hoofdkantoren willen we in de actualiteit houden. Daarnaast willen we de problematiek van de financiering van en de transfers tussen regio's opentrekken naar een Europees niveau, inclusief wat dat betekent voor de Belgische context. Ook beleidsgericht onderzoek over de arbeidsmarkten, fiscaal federalisme en ondernemerschap en innovatie staat hoog op de agenda. Vanuit fundamenteel onderzoek op het beleid wegen, dat is onze insteek bij Vives."

D.K.

Lees meer over:

Onze partners