Jo Cornu verlaat NMBS

Jo Cornu © BELGA
Roeland Byl redacteur bij Trends

Jo Cornu verlaat de NMBS, waar hij 2,5 jaar geleden aan het hoofd kwam. Als reden verwijst hij naar zijn leeftijd. Cornu is 71.

“Het is nooit mijn bedoeling geweest mijn mandaat van 6 jaar volledig uit te doen”, zegt Jo Cornu. Hij volgde na een moeizame zoektocht Marc Descheemaecker op aan het hoofd van NMBS. Normaal loopt het contract van Cornu tot 2019, maar de manager zal in de komende maanden het schip vroegtijdig verlagen. “Ik zal mijn opvolger een duidelijk kader achterlaten om de leiding van NMBS in handen te nemen”, benadrukt Cornu in een reactie op het nieuws van zijn vertrek. Als belangrijkste reden voor zijn vroegtijdige vertrek verwijst de topman naar zijn leeftijd. Naar verluidt spelen ook gezondheidsproblemen mee, maar dat werd niet officieel bevestigd.

Eerst investeringsplan

Een concreet tijdstip voor het vertrek is nog niet afgesproken. Volgens de NMBS wil de topman zelf nog knopen doorhakken in het dossier over het beheerscontract en investeringsplan. Zoals bekend zit de NMBS al sinds 2013 zonder een volwaardig beheerscontract en werd het investeringsplan 2012-2025 dat onder Paul Magnette (PS) werd uitgetekend on hold gezet in afwachting van een nieuw beheerscontract.

Het vertrek van Cornu opent misschien wel perspectieven voor het oplossen van de benoemingsknoop in de raad van bestuur bij NMBS

De onderhandelingen over het beheerscontract lopen al een geruime tijd, maar verlopen moeizaam. Dat is onder andere een gevolg van de aanzienlijke besparingen die de regering heeft opgelegd aan Infrabel en NMBS. Tegen het einde van de legislatuur moet de dotatie van de spoorbedrijven met 663 miljoen euro naar omlaag. De discussie over hoe investeringsbudgetten verdeeld moeten worden tussen Infrabel en NMBS, lijkt daardoor nog moeilijker dan voorheen. Volgens sommige bronnen is er enkel eensgezindheid over de grote lijnen. Toch zegt Cornu in de persmededeling: “Wat deze dossiers betreft, bevinden de besprekingen zich in een vergevorderd stadium. Het is in dat verband dat ik een gedachtewisseling ben opgestart met de toezichthoudende minister, voorheen Jacqueline Galant en nu François Bellot, over het meest geschikte moment voor mijn vertrek, een datum die rekening houdt met de belangen van de onderneming.”

Benoemingscarrousel

Vooralsnog is er nog geen sprake van een opvolger voor Cornu. Het vertrek van de spoorbaas opent misschien wel perspectieven voor het oplossen van de benoemingsknoop in de raad van bestuur bij NMBS. Het is geweten dat N-VA probeert in te breken in de huidige raad van bestuur. De partij schoof Johnny Thijs, de voormalige topman van bpost, naar voren. Die heeft intussen afgehaakt.

In dat verband waren er eerder al speculaties over het mogelijke vertrek van Cornu. De eventuele komst van Thijs zou het taalevenwicht aan de top van het overheidsbedrijf echter verstoren. Een en ander leidde tot speculaties over een reshuffle aan de top van het bedrijf. Vorige maand kondigde N-VA aan dat ze het benoemingsvraagstuk nu eindelijk opgelost wou zien.

Dat Cornu zelf opstapt, maakt die oefening vermoedelijk eenvoudiger. “Voor ons is het in de eerste plaats belangrijk dat het bedrijf wordt geleid door een competente CEO en raad van bestuur”, benadrukt parlementslid Inez De Coninck (N-VA). “Of Johnny Thijs hierdoor opnieuw in beeld komt, kan ik niet bevestigen. Daarover is er met hem geen contact geweest.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content