ING-topman pleit voor voorzichtige aanpak van de banken

Een nieuwe bankentaks en een risicofonds voor de banksector? Strengere kapitaalvereisten? “In principe krijgen alle initiatieven de steun van ING”, zegt Jan Hommen, de topman van de ING Groep.

“Maar ik pleit voor een voorzichtige aanpak. En vooral ook voor een realistische planning, die bovendien rekening houdt met de economische gevolgen van alle maatregelen voor bepaalde landen of sectoren.”

Het financiële systeem heeft een ongeziene crisis doorgemaakt, is veel meer op globale leest geschoeid dan vroeger, en er zijn heel wat financiële producten die de jongste jaren het levenslicht hebben gezien. Dat vraagt wel degelijk om bezinning, vindt Jan Hommen.

“Maar de doelstelling kan en mag niet zijn dat het financiële systeem uiteindelijk niet meer kan functioneren.”

Stap voor stap dus, die nieuwe regelgeving voor de financiële sector. “Zoniet is het risico reëel dat geen enkele belegger of investeerder nog geld wil pompen in de banken, als ze opnieuw kapitaal nodig zouden hebben. Want geef toe: wie is bereid om met geld over de brug te komen, als je weet dat die centen moeten dienen om allerlei belastingen te betalen? Ik vrees trouwens dat als er een algemene bankentaks komt, dat die onherroepelijk zal worden doorgerekend aan de consument. Is dat de juiste manier van werken?”

Positiever is Jan Hommen over de stresstesten waaraan de grootste internationale bankgroepen in de EU momenteel worden onderworpen, om hun financiële weerbaarheid te onderzoeken. De geplande publicatie van de resultaten van de stresstesten, in de loop van juli, kan alleen maar helderheid bieden over de stand van zaken in de Europese financiële sector, vindt de ING-topman.

“Voorwaarde is wel dat Europa een back-up voorziet, als zou blijken dat bepaalde banken opnieuw kapitaal nodig hebben.”
Jan Hommen heeft er echter vertrouwen in dat de meeste betrokken banken de stresstesten heelhuids zullen doorstaan. De mééste? “Nou, zo ver krijgt u me niet”, luidt het antwoord.

De voorbije week is in elk geval gebleken dat de financieringsnood bij de EU-banken minder groot is dan gevreesd. Er vond geen stormloop plaats bij de jongste uitgifte van de drie maandelijkse leningen van de Europese Centrale Bank.

“Er zit dus meer liquiditeit in de markt dan men dacht, al blijven we bij ING voorzichtig met wie we business doen, en waar.”

De ING Groep wil tegen eind dit jaar weten op welke manier ze haar bancaire en verzekeringsactiviteiten van elkaar wil scheiden, en hoe het daarna verder moet. De Europese Commissie verplicht ING namelijk om tegen 2013 zijn verzekeringsactiviteiten van de hand te doen, op welke manier ook, in ruil voor de goedkeuring van de staatssteun die de groep kreeg tijdens de crisis.

Geen gemakkelijk denkproces, gezien de grote verwevenheid tussen beide ING-entiteiten, zeker ook in België. ING en de Nederlandse staat openden eerder al juridische procedures tegen de beslissing van de Europese Commissie bij het Europees Gerecht van Eerste Aanleg. Jan Hommen verwacht volgend jaar een uitspraak.

C.D.C.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content