Iedereen rekent op Pierre Winand om bpost weer te laten blinken

Pierre Winand © belga
Roeland Byl redacteur bij Trends

Pierre Winand leidt de Amerikaanse dochters van bpost. Vanuit zijn kantoor aan de Amerikaanse Oostkust moet hij orde op zaken stellen bij het dochterbedrijf Radial.

Bpost incasseerde de afgelopen dagen rake klappen op de beurs. Daarbij ging 1,4 miljard euro aan beurswaarde in rook op. De belangrijkste oorzaak waren de twijfels over de overname van de Amerikaanse e-commercespeler Radial.

In november betaalde bpost 700 miljoen euro voor het bedrijf. Dat leek aanvankelijk de grote stap voorwaarts voor bpost, maar nu heeft het er meer de schijn van dat het overheidsbedrijf zich dreigt te verslikken in een duurbetaalde overname.

Om de integratie van Radial met bpost alsnog te doen slagen, rekent het directiecomité van het overheidsbedrijf op Pierre Winand. Hij is een oude bekende: Winand was jarenlang de CFO van het postbedrijf. Hij bracht bpost in 2013 samen met CEO Johnny Thijs naar de beurs. Dat was niet meteen de meest eenvoudige opdracht, omdat de violen van het durfkapitaalfonds CVC Capital Partners en de Belgische overheid gelijk moesten worden gestemd.

Thijs noemde Winand in die context ‘de beste CFO van het land’. “Je zult niet snel een betere finencieel directeur vinden”, zegt Thijs. “Pierre is niet enkel goed met cijfers, hij heeft ook snel door waar de operationele problemen zitten.”

Winand is – valt her en der te noteren – op zijn best als de manager in de achtergrond.

Ook Koen Van Gerven werkte nauw samen met Thijs. Van Gerven bleek de logische keuze om na het vertrek van Thijs bpost te leiden, omdat hij extraverter en zichtbaarder was. Winand is – valt her en der te noteren – op zijn best als de manager in de achtergrond. Hij wordt daarnaast omschreven als “aimabel” en “een excellent luisteraar”. “In de spotlights staan interesseert hem niet”, vat een van zijn ex-collega’s zijn karakter samen.

Op de kleintjes letten

Net zoals Johnny Thijs werkte Winand lange tijd voor het Leuvense bierconcern Interbrew, voordat hij in 2006 overstapte naar bpost. Bij de biergroep was hij opgeklommen tot vicepresident financiën voor West-Europa. Hij verdiende er onder meer zijn sporen toen de Belgische biergroep de Britse brouwer Bass overnam.

“Zijn werkethiek is groot”, zegt Wim Goossens, directeur bij de investeringsbank Alantra, die in de jaren negentig een collega van Winand was bij Interbrew. “Hij gaat voor de diepte en heeft oog voor detail.”

Op de kleintjes letten zonder het zicht op het grotere geheel te verliezen heeft Winand ongetwijfeld geleerd in de beginjaren van zijn carrière. Na zijn studie economie in Luik werkte Winand tien jaar als auditeur bij KPMG.

Hij vertrok als CFO bij bpost in 2015. Eind 2016 keerde hij via een zijdeur terug. Hij ging Landmark Global leiden voor het postbedrijf. Het anderhalve jaar daartussen was hij algemeen directeur van het chemiebedrijf Aliancys.

Dat was voorheen bekend als DSM Composite Resins, maar veranderde van naam toen de durfkapitaalverstrekker CVC Capital Partners in 2015 in de nieuwe holding stapte waarin DSM zijn harsendivisie had ondergebracht.

Wie vreest dat Winand te weinig ervaring heeft met het leiden van een onderneming, mag dus gerust zijn: als crisismanager is hij geen bleu. Hij trok niet enkel zijn streng voor CVC Capital Partners, ook tijdens de moeizame overnamepoging van Bass wist hij zich als manager te manifesteren.

België ontgroeid

Aan zijn tijd in Groot-Brittannië heeft Winand een voorliefde voor de Angelsaksische mentaliteit overgehouden. Toen bpost hem vroeg in de Verenigde Staten Landmark Global te leiden, kon hij dat aanbod maar moeilijk weigeren. Winand was België ontgroeid en wilde al heel lang naar de Verenigde Staten vertrekken, zegt een kennis.

Niet lang nadat de overname met Radial was beklonken, begonnen naar verluidt ook de moeilijkheden. Klanten haakten af en er waren operationele problemen. Winand is voor bpost de ideale kandidaat om de crisis te bezwaren en het blazoen weer op te poetsen.

Winand kent het postbedrijf, en het directiecomité weet wat het aan hem heeft. Winand woont bovendien al in de Verenigde Staten.

De opdracht om Landmark Global en Radial te integreren en te saneren, is niet van de poes. Pierre Winand staat niet te springen om ons te woord te staan, laat de persdienst in Brussel weten. “Er ligt gewoon te veel werk op zijn plank”, zegt woordvoerster Barbara Van Speybroeck.

Pierre Winand (52)

· Is: CEO Landmark Global en Radial

· Vrije tijd: wijn

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content