Herbert Houben: "KRC Genk is geen tube tandpasta"

03/06/11 om 11:23 - Bijgewerkt om 11:23

Bron: Trends

Herbert Houben is voorzitter van KRC Genk, sinds enkele weken de landskampioen. Deze week bespreekt hij in Trends de financiële gevolgen van de titel.

Herbert Houben: "KRC Genk is geen tube tandpasta"

© Belga

Op korte termijn rekent hij op 1,5 miljoen euro sponsoring en tv-gelden. "Op lange termijn kan je het effect niet berekenen. Ik schat dat de titel ons minstens 10 procent meer jaarinkomsten geeft. Omgerekend verwacht ik een stijging van 21,5 naar 25 miljoen omzet."

KRC Genk behoort nu tot het selecte clubje van winnaars van minstens drie titels. Enkel Anderlecht, Brugge en Standard deden hen dat voor sinds de Tweede Wereldoorlog. Houben: "Voor sponsors is dit cruciaal, omdat Genk geen eendagsvlieg is. Ze kunnen zo op langere termijn plannen. Ook de Europese uitdagingen geven ons exposure. Abonnementen en business seats zullen beter verkopen."

De voorzitter verwacht niet dat het aantal supporters plots zal stijgen. "Zo werkt voetbal niet. Het is geen product. Een club zet je niet in de markt als een tube tandpasta. Een goed imago levert niet onmiddellijk nieuwe supporters op. Wel maken goede resultaten indruk op de jeugd, die sneller voor KRC zal supporteren. Die fans heeft de club dan meestal voor de rest van hun leven."

Een deel van de nieuwe inkomsten wordt reserve. Houben wil nog sterker investeren in de jeugdwerking. "Het belangrijkste is dat we onze huidige ploeg volledig kunnen behouden omdat er geen gedwongen verkopen zijn. Dat maakt het mogelijk om sportief op niveau te blijven. Financiële successen haal je enkel als het sportief snor zit, en meestal ook omgekeerd."

Is dit niet het moment bij uitstek om de landstitel te verzilveren en enkele topspelers verkopen? Houben: "Iemand die echt weg wil, kan je moeilijk houden. Maar uit eigen beweging laten we niemand gaan, tenzij er zotte bedragen worden geboden." 5,5 miljoen euro die Chelsea wilde betalen voor Kevin De Bruyne, is voor hem geen zot bedrag. "Dat is veel te weinig", aldus Houben. "En ik geef geen antwoord op de vraag wanneer het bedrag dan wel zot begint te worden."

Houben, die een groot notariskantoor in Genk leidt, werd voorzitter in oktober 2009. Hij was toen net 37 jaar. In tegenstelling tot voorganger Jos Vaessen wil hij zelf geen sponsor worden. Houben: "Een voorzitter die zijn club steunt als hoofdsponsor, ondermijnt de langetermijnstrategie. De club wordt van hem afhankelijk. Als hij het beu is, verdwijnt de club. Daarom streven wij naar financiële onafhankelijkheid. KRC heeft de lening aan Jos Vaessen terugbetaald. Niet omdat hij dat geld dringend nodig had, maar omdat dit de enige manier was om KRC te laten overleven. Door zich uit te kopen, liet hij de club los en kreeg een nieuw management de volle kansen." H.B.

Lees meer over:

Onze partners